Companii

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a aprobat convenţiile de garantare pentru două noi programe de finanţare şi pentru restituirea avansurilor in favoarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri...

Autor: Roxana Rosu

09.09.2022, 12:15 326

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a aprobat convenţiile de garantare pentru lansarea a două noi produse de garantare, ”Femeia antreprenor” şi ”De 3xSubvenţia”, dedicate anumitor categorii de firme, precum şi pentru restituirea avansurilor in favoarea AFIR.

 1. Produs de garantare “FEMEIA ANTREPRENOR” – destinat facilitării accesului la finanţările acordate de către banci femeilor antreprenor pentru garantarea creditelor punte ce se vor acorda  în cadrul Programului naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, lansat de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului.

Criteriile de eligibilitate sunt in conformitate cu prevederile programului, iar beneficiarii vor fi IMM-uri in care cel puţin unul dintre asociaţi este femeie şi deţine cel puţin 50% din părţile sociale/acţiuni ale societăţii. Valoarea unei garanţii individuale este de maximum 160.000 lei aferentă unei finanţări cu o valoare maximă de 200.000 lei, iar procentul de garantare este de maximum 80% din valoarea creditului aprobat de finanţator.

2.Produsul de garantare “DE 3 X SUBVENŢIA” - Pornind de la necesitatea contracarării efectelor crizei în domeniul agricol, soluţia concretă identificată în vederea sprijinirii fermierilor care desfăşoară activităţi agricole, este aceea de a putea accesa prin intermediul finanţatorilor, în baza Adeverinţei eliberate de APIA, de 3 ori subvenţia cuvenită.

Valoarea creditului/creditelor “DE 3 X SUBVENŢIA”, nu poate depăşi de 3 ori valoarea a 90% din valoarea adeverinţei eliberate de APIA, iar prin facilitatea produsului de garantare, băncile vor putea acorda credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente ale fermierilor, până la primirea subvenţiei APIA. Termenul de acordare a garanţiei este maxim 3 ani, cu posibilitatea de prelungire.

Apelând la acest produs de garantare,  fermierii pot primi garanţii  de până la 90% pentru accesarea creditelor acordate pentru finanţarea producţiei agricole, finanţarea producţiei piscicole şi a investiţiilor în domeniul agricol şi cel al acvaculturii, altele decât cele finanţate din PNDR 2014 - 2020 şi POPAM 2014 – 2020.

3.Scrisori de garanţie pentru restituirea avansurilor in favoarea AFIR, ce vor fi emise în scopul facilitării accesului la obţinerea finanţărilor nerambursabile acordate beneficiarilor eligibili de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Prin crearea acestui parteneriat se urmăreşte accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene alocate prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurala (FEADR) în perioada de tranziţie 2021-2022, aferentă perioadei de programare 2014-2020.

Beneficiarii eligibili vor fi IMM-urile din spaţiul rural care au încheiat contractul de finanţare cu AFIR sau care au fost selectaţi de agenţie în vederea finanţării, fermierii, cooperativele agricole şi societăţile cooperative agricole; grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute de MADR.

Prin scrisoarea de garanţie emisă de FNGCIMM, se garantează 100% din avansul prevăzut în cadrul contractului de finanţare nerambursabilă încheiat cu AFIR. Valabilitatea scrisorii de garanţie va fi de maximum 84 luni, dar poate fi prelungită la solicitarea beneficiarului, pentru perioada aferentă prelungirii termenului stipulat în contractul de finanţare nerambursabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO