Companii

Fondurile de investitii au incasat 20 de milioane de euro din afacerea Domo

Fondurile de investitii au incasat 20 de milioane de euro din afacerea Domo
02.10.2007, 17:54 82

Fondurile de investitii RAEF (Romanian-American Enterprise Fund) si Westerham au obtinut aproximativ 20 de milioane de euro in urma vanzarii participatiilor detinute in cadrul retailerului de electronice si electrocasnice Domo, preluat recent de fondul Equest Investment Balkans Limited prin subsidiara Lynx Property.
Dupa semnarea tranzactiei Domo, Equest a anuntat ca valoarea tranzactiei pentru 75% din actiuni a fost de 62,5 milioane de euro, din care 30 de milioane de euro au fost achitate de Lynx, iar 35 de milioane de euro au fost obtinute sub forma de imprumut de la Raiffeisen Zentralbank Osterreich.
Potrivit informatiilor Equest remise pe bursa AIM de la Londra, unde este listat, finantarea Lynx a fost acoperita partial din fonduri proprii ale Equest, in valoare de 13,5 milioane de euro, in timp ce Lyra Investment Holding, care detine 25% din actiunile Lynx, a acoperit diferenta pana la 30 de milioane de euro.
Astfel, in urma finalizarii contractului de preluare a Domo, semnat saptamana trecuta, RAEF, care detinea o participatie de 9,3% in actionariatul retailerului, a obtinut 7,75 milioane de euro, iar vehiculul de investitii Westerham Holding BV, detinut de Balkan Acces Fund, a obtinut pentru 14,7% din actiuni aproximativ 12,2 milioane de euro.
"Impreuna cele doua fonduri au obtinut mai putin de 21 de milioane de euro. Westerham va distribui catre investitori banii obtinuti, in timp ce RAEF va investi in continuare in servicii financiare, real estate, domeniul energetic sau intr-una din companiile unde detine participatii. De altfel vom anunta in perioada urmatoare o noua investitie si iesirea din actionariatul companiei de credite Jet Finance din Bulgaria", a declarat Horia Manda, vicepresedinte al RAEF.
Manda a anuntat ca la sfarsitul exercitiului financiar cele doua fonduri vor incasa o suma ce reprezinta valoarea reziduala a contractului de exit si care se calculeaza in functie de performantele Domo Retail.
Si Equest a incheiat un acord cu actionarii fondatori ai Domo, care include anumite drepturi si obligatii privind preluarea pachetul de 25% din actiuni in unele conditii care depind tot de performantele financiare ale retailerului in 2007 si 2008. Pentru 2007, directorul executiv al Domo, Lorand Szarvadi, care este si actionar al companiei, a estimat o cifra de afaceri de 190 mil. euro, targetul pentru profit fiind prognozat la 8 mil. euro.
Szarvadi a mai spus ca cifra de afaceri a companiei poate ajunge chiar si la 200 de milioane de euro, in functie de evolutia vanzarilor in trimestrul patru si mai ales in luna decembrie.
Dupa preluarea Domo, Equest a adus in Romania si retailerul bulgar Technomarket pentru care a anuntat un program de dezvoltare in valoare de peste 25 de milioane de euro in urmatorii trei ani. Compania bulgara a inaugurat la sfarsitul saptamanii trecute primul magazin din Romania, la Targoviste, si a anuntat un target de 30 de unitati pana in 2010.

Etapele preluarii DOMO Retail

Mai: Lorand Szarvadi, CEO si principalul actionar Domo Retail, anunta ca urmareste vanzarea unei participatii in cadrul companiei.
20 iulie: Equest Investments Balcans semneaza un acord pentru preluarea a 75% din Domo. Szarvadi anunta ca dupa preluare, Equest ar putea lista Domo la Londra pentru preluarea integrala.
17 septembrie: Consiliul Concurentei a autorizat preluarea a 75% din actiunile Domo de catre Equest.
28 septembrie: Domo anunta closing-ul tranzactiei si aduce Technomarket in Romania.
1 octombrie: Equest anunta valoarea tranzactiei: 62,5 milioane de euro pentru 75% din actiunile Domo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO