Companii

Fondurile europene atrag constructorii portughezi ca un magnet

08.02.2007, 19:10 31

Companiile portugheze din sectorul constructiilor sunt interesate sa patrunda pe piata romaneasca, iar cele care sunt prezente deja pe piata locala urmaresc consolidarea businessului, potrivit cotidianului portughez Diario Economico.
Printre companiile portugheze cu activitati in sectorul constructiilor din Romania care intentioneaza sa intre pe piata locala se numara Mota Engil si Soares da Costa, firme listate la bursa, care intaresc pozitia firmelor portugheze prezente deja cu proiecte in Romania, precum Martifer, Abrantina, Lena, Monte-Adriano si OPCA.
"Am decis sa intram pe piata datorita potentialul de crestere superior celui din economia portugheza si a piatei de infrastructura si constructii in desfasurare. In paralel, a fost luat in considerare faptul ca Romania are un parcurs asemanator cu cel portughez din perioada de preaderare si postaderare la UE", a declarat pentru ZF, Fernando Nunes, directorul executiv al Lena Constructii, divizia locala a grupului Lena.
Interesul companiilor portugheze pentru extinderea pe piata romaneasca este determinat de ritmul mai rapid de crestere economica, in raport cu UE, si de anticiparile privind accelerarea ritmului dezvoltarii, dupa ce UE va aloca statului fonduri europene importante. "In tarile unde patrund fondurile comunitare intra si constructorii comunitari, asa cum este cazul companiilor portugheze. Va urma o perioada in care companiile de constructii spaniole si portugheze isi vor intensifica activitatile pe piata romaneasca", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Companiile straine apeleaza in momentul intrarii pe piata romaneasca la subcontractori locali care vor fi greu de gasit in urmatorii ani si vor solicita preturi tot mai ridicate, potrivit ARACO.
"Oferta locala de companii de constructii care sa lucreze in regim de subcontractor va deveni aproape nula in perioada urmatoare, pentru ca majoritatea firmelor romanesti puternice au in derulare multe proiecte. In plus, daca nu va fi oprita hemoragia muncitorilor romani catre vestul Europei, nu vor mai putea gasi nici forta de munca calificata", precizeaza Plosceanu.
Companiile portugheze care au intrat deja pe piata locala au castigat contracte importante atat pe partea de infrastructura, cat si pe partea de constructii civile. Astfel, compania Lena Engenharia E Construcoes a castigat un contract de largire a unei portiuni din drumul national 1, proiect care urmeaza sa fie finalizat anul acesta.
Pe de alta parte, grupul portughez Martifer a finalizat anul acesta la Calarasi constructia unei fabrici de sticla float destinata constructiilor, investitie derulata de catre francezii de la Saint Gobain, in baza unui contract de peste 18 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO