Companii

Fostul contabil general al WorldCom recunoaste ca a falsificat registrele

09.10.2002, 00:00 69

Fostul contabil general al grupului american WorldCom Inc., Buford Yates, a pledat vinovat pentru acuzatiile de complicitate si frauda, in fata unui tribunal din Manhattan, in cadrul procesului deschis de autoritati care vizeaza cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite, informeaza Reuters
Yates a recunoscut ca a falsificat registrele contabile ale companiei la indemnul superiorilor sai si a decis sa colaboreze cu autoritatile americane in ancheta cu privire la frauda in valoare de sapte miliarde de dolari descoperita la WorldCom.
Fostul contabil a declarat in fata tribunalului ca departamentul sau a primit indicatii direct de la superiori pentru a modifica rezultatele financiare ale companiei, pentru a reduce cheltuielile raportate de WorldCom.
"Aceste modificari aveau ca scop A¤umflareaAY veniturilor nete, pentru a confirma asteptarile analistilor si a ascunde investitorilor din domeniul public adevarul cu privire la situatia financiara a WorldCom", a aratat Yates.
David Schertler, avocatul acestuia, a subliniat ca Yates a refuzat initial sa efectueze astfel de modificari, dar i s-a replicat ca acestea sunt ordinele venite de la cel mai inalt nivel din conducerea companiei.
Pentru acuzatia de complicitate, fostul contabil risca o pedeapsa maxima de cinci ani de inchisoare si o amenda de 250.000 de dolari, in timp ce sentinta pentru frauda este privarea de libertate pentru maximum zece ani si o amenda in valoare de un milion de dolari.
La cateva ore de la marturia lui Buford Yates, Comisia americana pentru operatiuni bursiere (Securities and Exchange Commission - SEC) a depus o plangere civila impotriva sa, pentru acuzatii similare.
Aceasta este a treia actiune de acest fel intentata de SEC fostilor membri din conducerea WorldCom, prin care autoritatile americane incearca, printre altele, sa recupereze o mare parte din banii obtinuti in mod ilegal de catre acestia.
Yates este a doua persoana implicata in acest proces care a decis sa colaboreze cu agentii federali in cadrul anchetei prin care autoritatile americane spera sa identifice principalii vinovati care au contribuit la prabusirea companiei.
Pe data de 26 septembrie, David Myers, fost inspector in cadrul Departamentului de contabilitate al WorldCom, a pledat vinovat pentru acuzatii similare, indicand, la randul sau, ca membri importanti din conducerea companiei i-au cerut sa falsifice registrele financiare.
Potrivit declaratiei lui Yeats, David Myers era seful sau direct, care la randul sau, era controlat de directorul financiar al companiei, Scott Sullivan.
Yates si Sullivan au fost acuzati, in luna august, de frauda si complicitate in ascunderea cheltuielilor WorldCom si de accelerarea procesul de intrare in faliment a celui de-al doilea mare operator american de telecomunicatii. Acuzatiile vizeaza practicile contabile din perioada octombrie 2000 - iunie 2002.
Scott Sullivan, care a fost concediat din cadrul WorldCom in luna iunie, isi sustine in continuare nevinovatia. El este cel mai important fost membru al companiei care a fost acuzat pana in prezent in cadrul acestei anchete.
Bernard Ebbers, fostul presedinte si director executiv al grupului, care a demisionat in luna aprilie, face obiectul mai multor investigatii desfasurate de autoritati si este implicat intr-o serie de procese civile cu actionarii WorldCom.
El este acuzat ca a contribuit la declinul operatorului, dar nu a fost acuzat pana in prezent de nici o fapta ilegala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO