Companii

Frank Hajdinjak, E.ON: Este greu de prevăzut dacă Arad-Szeged va ajuta la scăderea preţului gazului, dar cu siguranţă va ajuta la securitatea în aprovizionare

Autor: Iuliana Roibu

26.10.2010, 23:48 51

CEO-ul E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat ieri, în cadrulevenimentului "Meet the CEO", organizat de BUSINESS Magazin, căgrupul german a investit 1,5 miliarde de euro în cei cinci ani decând activează în România şi că pierderile acumulate de companiedin cauza politicii locale de preţuri vor fi subiectul uneidiscuţii cu guvernanţii.

"Din trimestrul al patrulea al anului trecut vindem gazele pepiaţa captivă sub costuri, pentru fiecare metru cub de gaz pierdembani. Preţurile de acum sunt departe de realitate. Mai întâitrebuie să avem o recuperare corectă a investiţiilor, iar apoi vomvorbi cu Guvernul şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare îndomeniul Energiei despre un plan de recuperare a pierderiloracumulate de companie", a declarat Frank Hajdinjak.

De anul trecut, când a intrat în vigoare Legea 332/2008 princare consumatorii interuptibili (industriali) urmau a primi gazemai ieftine, din producţie internă, E.ON şi GdF Suez (fosteleDistrigaz Nord, respectiv Distrigaz Sud) au început să acumulezepierderi şi să critice politica guvernului de a acorda acestefacilităţi marilor consumatori industriali. Legea 332/2008 expirăla 31 octombrie 2010, iar autorităţile discută în această perioadădespre prelungirea sau nu a prevederilor acestei legi; FrankHajdinjak consideră că această decizie va spune multe despre cum vaarăta businessul E.ON în perioada următoare.

"E de văzut cum va fi iarna şi dacă vor fi favorizaţi din nouconsumatorii întreruptibili (care îşi pot opri producţia atuncicând li se cere - n. red.)".

Anul trecut, E.ON România a înregistrat o cifră de afaceri de 4miliarde de lei şi un profit operaţional de 213 milioane de lei.Portofoliul E.ON România cuprinde fostele companii ElectricaMoldova şi Distrigaz Nord, fiind activă astfel pe distribuţia degaze şi energie din zonele aferente, precum şi pe alimentarea a 1,5milioane de consumatori casnici şi a câtorva sute de consumatoriindustriali.

"Cum va fi iarna" este celălalt factor despre care FrankHajdinjak spune că ar putea influenţa businessul E.ON: "Cel puţindin punct de vedere teoretic, ar trebui să ne putem descurca înorice situaţie: stocurile de gaze sunt acum pline, România eacoperită pentru iarnă, există şi gazele de import, deci lasfârşitul zilei România va putea găsi soluţii pentru oricesituaţie. Oricum, aşa s-a întâmplat în fiecare criză a gazului:s-au găsit soluţii deoarece România este flexibilă şi nu a rămasniciodată în frig".

La securitatea furnizării cu gaze va contribui cu siguranţă şiconducta inaugurată săptămâna trecută, Arad-Szeged, care va permiteintrarea în România a gazelor din Ungaria, consideră FrankHajdinjak: "Este greu de prevăzut dacă Arad-Szeged va ajuta lascăderea preţului gazului, dar cu siguranţă va ajuta la securitateaîn aprovizionare. De asemenea, într-o perioadă de criză, ar puteafi o sursă importantă de gaz suplimentar şi în egală măsură vacreşte şi competiţia pe piaţă. Nu mă aştept însă pe termen mediu lamari schimbări pe piaţă pe fondul inaugurării conducteiArad-Szeged".

Pentru perioada următoare, Frank Hajdinjak estimează că situaţiaeconomică a României nu se va îmbunătăţi prea mult, iar crizaeconomică şi financiară nu se va încheia în 2011 în România: "În2011 va fi o creştere foarte foarte slabă. Sperăm că economia îşiva reveni măcar în anumite zone, dar piaţa (energetică - n.red.) îngeneral va creşte foarte puţin". Hajdinjak a estimat că atât E.ONRomânia, cât şi piaţa energetică locală vor înregistra creşterifoarte mici anul viitor.

Citiţi mai multe despre Frank Hajdinjak şi despre strategia sala conducerea E.ON România în numărul viitor al revistei BUSINESSMagazin şi pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO