Companii

Furnizorii inchid portile Daewoo

12.12.2001, 00:00 15



Producatorul sud corean de masini Daewoo a fost fortat sa-si intrerupa activitatea la toate cele trei fabrici din aceasta tara pentru ca furnizorii nu au acceptat sa mai livreze pe datorie.

Un numar de peste 200 de furnizori au refuzat sa faca livrari catre Daewoo pana cand compania, aflata in faliment, sau creditorii sai nu vor returna datoriile in valoare de 1,7 miliarde de dolari.

Daewoo Motor a intrat in faliment in noiembrie 2000, cu o datorie estimata la 17 miliarde de dolari.

"Noi nu putem sa facem nimic, totul este la latitudinea creditorilor nostri", a declarat Kim Ki-ho, purtatorul de cuvant al companiei.

Inchiderea fabricilor poate periclita negocierile in curs cu producatorul american de masini, General Motor (GM).

"Decizia furnizorilor nu face decat sa ne ingreuneze negocierile cu General Motors", a spus Chung Yong-suk, purtatorul de cuvant al Korea Development Bank, cel mai important creditor al Daewoo.

GM si partenerul sau italian, Fiat, au declarat ca vor semna un angajament pana la sfarsitul anului. In intelegere sunt cuprinse doar 4 din cele 16 fabrici, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la locurile de munca a peste 50 000 de angajati.

Daewoo Motor a produs anul trecut 2 milioane de vehicole la 11 din fabricile sale si se asteapta la un venit anual de 5 miliarde de dolari. Problema este ca capacitatea de productie de la cele trei fabrici locale, care sunt fortate sa se inchida, este de mai mult de un milion de masini.

In luna septembrie a acestui an, General Motors Corporation, Daewoo Motor Company si Korea Development Bank au semnat un memorandum de intelegere pentru formarea unei noi companii.

Noua companie va fi condusa de GM si va prealua datoria de aproximativ 320 milioane USD constituind imprumuturi catre filialele din strainatate.

Capitalul subscris pe termen lung, in valoare de 2 miliarde USD, va fi asigurat noii companii de catre creditorii coreeni.

La formare, noua compania va include fabricile de productie interna de la Chnagwon si Kunsan, precum si cele 22 centre de vanzare, filiale ale DWMC, impreuna cu uzinele din Egipt si Vietnam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO