Companii

Fuziunea burselor din Bucuresti si Sibiu intra in linie dreapta

08.05.2006, 00:00 21

Actionarii Bursei din Sibiu (BMFMS) au aprobat la finalul saptamanii trecute fuziunea de principiu cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce cu o saptamana in urma, actionarii BVB isi dadusera si ei acordul cu privire la fuziune.

Urmatorul pas este alegerea unui evaluator independent care sa faca un raport de evaluare a celor doua piete, urmand ca pe baza acestora sa se intocmeasca si proiectele de fuziune, care vor fi supuse ulterior spre aprobare actionarilor.

"Actionarii prezenti au aprobat in unanimitate fuziunea de principiu cu Bursa de Valori. La AGA au participat circa 70% din actionarii cu drept de vot", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu .

El considera ca fuziunea celor doi operatori ai pietei de capital din Romania se va putea realiza in termen de cateva luni. In urma cu o saptamana, Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori, afirmase ca fuziunea ar putea fi finalizata in termen de trei luni.

"Si eu cred ca fuziunea se poate realiza si trebuie realizata in termen de aproximativ trei luni. Daca nu o vom finaliza cat mai rapid, noi, cei de la Bursa din Sibiu, ne vom afla intr-o situatie foarte dificila, deoarece vom fi nevoiti sa ne majoram de 10 ori capitalul social pana la 1 ianuarie 2007. Pentru a grabi procesul de fuziune, am propus ca evaluarea celor doua piete sa fie realizata tot de catre PricewaterhouseCoopers, care a realizat precedentele rapoarte de evaluare la finele lui 2004", a spus Ancuta.

Potrivit reglementarilor CNVM, Bursa din Sibiu trebuie sa ajunga, pana in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la un capital social de 5 milioane de euro, fata de nivelul actual de 0,5 milioane de euro.

"Fuziunea este importanta si pentru Bursa de Valori, deoarece doar prin unificarea celor doua piete vom putea sa devenim ceea ce ne-am propus, adica cea mai puternica bursa din sud-estul Europei. De asemenea, societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) au de castigat din aceasta fuziune, care va avea ca rezultat o lichiditate mai mare si, implicit, castiguri mai mari pentru acestea", a explicat presedintele Bursei din Sibiu.

Acesta estimeaza ca valoarea zilnica a tranzactiilor va urca la 20-30 de milioane de euro, dupa ce toate SSIF-urile care au actiuni la Bursa vor deveni actionari ai Bursei din Sibiu si vor primi dreptul de a tranzactiona pe aceasta piata. Rulajul zilnic total al celor doua piete s-ar putea ridica astfel la circa 60 de milioane de euro.

Cu toate acestea, nu toate SSIF-urile sunt de acord cu fuziunea burselor, aceasta fiind aprig dezbatuta in cadrul Adunarii generale de la Bursa de Valori.

Pentru a obtine sprijinul brokerilor care detin actiuni la Bursa din Bucuresti, dar nu si la Bursa din Sibiu s-a aprobat ca inaintea fuziunii celor doua piete sa se realizeze egalizarea detinerilor in cadrul celor doua burse. Astfel, din cele 8.560 de actiuni ale bursei din Sibiu, cele 5.490 care sunt detinute de societatile de brokeraj se vor imparti in mod egal la cele 68 de societati actionare ale BVB.

Aceasta masura nu este insa pe placul SSIF-urilor care detin mai multe actiuni la BMFMS si va trebui sa vanda o parte din aceste actiuni. Una dintre acestea este HTI Valori Mobiliare, care detine 1.400 de actiuni la Bursa din Sibiu si care s-a opus acestei solutii. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO