Companii

Gabriel Resources vrea răspuns separat în privinţa redevenţei pentru Roşia Montană: Şi la noi?

Gabriel Resources vrea răspuns separat în privinţa redevenţei pentru Roşia Montană: Şi la noi?

Autor: Marius Oncu - Mediafax

29.12.2011, 16:44 1719

Gabriel Resources aşteaptă ca Guvernul să clarifice dacă majorarea de la 4% la 8% a redevenţei pentru metale preţioase se aplică şi în cazul proiectului Roşia Montană, dezvoltat de compania canadiană în parteneriat cu statul.

"Gabriel ia notă de anunţul Guvernului privind adoptare unei rate majorate a redevenţelor pentru resursele minerale reglementate de Legea Minelor şi în special creşterea de la 4% la 8% a redevenţei care va fi plătită statului pentru producţia de metale preţioase. Compania aşteaptă o clarificare formală din partea Guvernului dacă sau cum măsura anunţată s-ar aplica proiectului Roşia Montană", se arată într-un comunicat al Gabriel Resources.

Guvernul a decis dublarea redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi majorarea redevenţei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată autorităţilor locale.

Decizia a fost luată marţi în şedinţă de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.

Cel mai important zăcământ de aur din România este situat în localitatea Roşia Montană, judeţul Alba, şi este concesionat în vederea exploatării companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Compania Gabriel Resources controlează 80,68% din capitalul RMGC, participaţie la care a ajuns în urma unor majorări succesive de capital, în timp ce Minvest Deva, aflată în portofoliul Ministerului Economiei, deţine 19,31% din titluri. În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Gabriel Resources continuă să "lucreze" cu Guvernul pentru o eventuală modificare în acţionariatul Roşia Montană şi a redevenţelor care trebuie plătite, luând în calcul beneficiile pe durata proiectului pentru stat şi pentru acţionarii Gabriel, se arată în comunicatul transmis joi, iar o propunere în acest sens a fost transmisă şi este analizată de Guvern.

Aceste discuţii continuă, iar compania canadiană aşteaptă un răspuns din partea Guvernului asupra propunerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO