Companii

Gallaher, vanzari mai mari cu 34%

02.03.2006, 20:18 15

Compania britanica Gallaher, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria mondiala a tutunului, a anuntat o crestere de 34% a vanzarilor pe piata romaneasca, in 2005.

Compania nu precizeaza volumul si nici valoarea vanzarilor pe piata romaneasca. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, Gallaher Romania a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de circa 1,8 mil. euro.

In timp ce cota de piata a companiei s-a redus anul trecut in mai multe state membre ale Uniunii Europene, in Romania ea a crescut de la 1% in 2004 la 3,2% la sfarsitul anului trecut, pe baza vanzarilor inregistrate de marcile St George, Ronson si LD.

Potrivit raportului anual al companiei britanice, evolutia negativa din statele UE a fost contracarata de cresterea preturilor si a volumelor din Irlanda, Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia. Gallaher vinde pe piata romaneasca in segmentele medii si inferioare marcile Saint George, LD, Ronson, Stateline si Memphis, dar a lansat si o marca foarte scumpa: Sobranie. In 2004, grupul britanic a inceput productia la nivel local, in cadrul unei facilitati de productie amplasata in fosta fabrica de tigarete a unui alt producator de profil, Papastratos, preluat la nivel international de Philip Morris.

Spre deosebiere de marile multinationale care domina piata mondiala - JTI, BAT si Philip Morris - si care produc tigarete "american blend" (cu 60% tutun Virginia, 30% Burley si restul Oriental), Gallaher produce un tip de tigarete englezesti - blend Virginia - care urmaresc sa ocupe o nisa de piata.

Anul trecut, volumul total al vanzarilor Gallaher pe plan mondial s-a majorat fata de 2004 cu 3%, la 175,8 miliarde de unitati.

Piata romaneasca a tigaretelor are o valoare anuala de circa 1 mld. euro fiind dominata de companii precum Philip Morris, JTI si British American Tobacco (BAT), care isi impart peste 90% din piata valorica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO