Companii

GazVest si VitalGaz, in vizorul Gaz de France

12.11.2004, 00:00 40

Distributia de gaze din Romania, o afacere cu venituri anuale de peste 1 mld. $, ar putea intra in perioada urmatoare intr-o faza de consolidare, in conditiile in care Gaz de France (Franta) a avut deja primele discutii pentru o eventuala achizitie a doi distribuitori locali de gaze.
GazVest Arad si VitalGaz, distribuitorii activi de gaze in sudul Romaniei, au in spate fonduri de investitii, care sunt interesate de un "exit" din afacere, spun surse din piata.
Pe langa Gaz de France, si reprezentanti ai Ruhrgas si-au exprimat indirect interesul pentru GazVest Arad, iar un alt potential investitor ar putea fi grupul german Wintershall, care a intrat de curand in distributia de gaze in sudul Romaniei.
"Suntem un fond de investitii si deci este logic pentru noi sa vindem la un moment dat, contand pretul, cine cumpara si cand", a comentat pentru ZF Robert Luke, director general pentru Romania al GED Capital Development, compania care administreaza Fondul Roman PostPrivatizare (FRPP).
Referitor la contactele cu Gaz de France, Luke a spus "Nu comentez zvonuri aparute pe piata. Noi suntem abordati tot timpul de catre investitori".
FRPP detine 23% din afacerea VitalGaz, Dan Alesandru si alti investitori romani 8 - 9%, iar restul este in posesia JTC Trustees, cu care FRPP lucreaza strans.
Actionarii au investit pana acum circa 6 mil. euro in afacerea VitalGaz.
Reprezentantii Gaz de France nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei pe tema discutiilor cu GazVest Arad si VitalGaz.
Fondul de investitii Environmental Investment Partners (EIP) detine 28,5% - 29% din actiunile GazVest Arad, unul dintre cei mai mari distribuitori privati de gaze, are pana la 50 de concesiuni si opereaza in judetele Arad, Timis, Bihor si Satu Mare. SIF Banat Crisana detine un pachet de circa 25% din GazVest, restul fiind in posesia unor persoane fizice si juridice romane.
EIP a intrat in afacere in 2000 si vrea sa-si vanda participatia. La fel, reprezentantii SIF au anuntat ca vor sa vanda, fara sa fie prea grabiti, mai ales ca GazVest e pe punctul de a deveni rentabila. Actionarii au investit peste 12 mil. euro in afacerea GazVest. Un alt operator local privat este Congaz Constanta, unde Ruhrgas detine 28% din actiuni.
Gaze de France  va prelua controlul Distrigaz Sud, in urma unei tranzactii in valoare de 311 mil. euro, iar germanii de la Ruhrgas au achizitionat 51% din Distrigaz Nord pentru 304 mil. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO