Companii

GDF SUEZ investeşte pjavascript:;este 70 mil. euro în briza din Brăila

GDF SUEZ investeşte peste 70 mil. euro în briza din Brăila

Primul parc eolian al GDF SUEZ în România va avea o capacitate instalată de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodării din România).

Autor: Roxana Petrescu

02.02.2012, 00:06 736

GDF SUEZ Energy România, filiala locală a grupului franco-belgian GDF SUEZ, cunoscut în România mai ales după preluarea fostului Distrigaz Sud în 2005, va demara prima investiţie concretă în domeniul producerii de energie electrică după ce grupul a mai fost implicat în proiecte majore de energie, aşa cum a fost cel de 4 miliarde de euro al reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, dar din care s-a retras.

De data aceasta, atenţia GDF SUEZ s-a orientat spre cel mai fierbinte domeniu de investiţii al momentului, energia eoliană, segment în care s-au făcut deja proiecte de peste 1,5 miliarde de euro, principalul magnet, dincolo de vântul bun care adie mai ales în regiunea de sud-est a ţării, fiind schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român.

Astfel, GDF SUEZ Energy România spune că până la finalul acestui an ar pu­tea finaliza investiţia într-un parc eolian de 48 MW localizat în comuna Ge­­­menele din judeţul Brăila. Ţinând cont că in­ves­ti­ţia într-un megawatt într-un parc eolian costă în­tre 1,5 şi 1,7 mil. euro, va­loarea proiectului ar putea depăşi la final su­ma de 70 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

"Primul parc eolian al GDF SUEZ în România va avea o capacitate instalată de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodării din România). Douăzeci şi una de turbine de câte 2,3 MW fiecare vor fi livrate şi instalate de compania Siemens", au precizat repre­zentanţii firmei.

Potrivit acestora, pro­iec­tul, care a fost achizi­ţionat de la un dezvoltator imobiliar, Belrom, are toate permisele şi autori­zaţiile necesare, inclusiv con­tractul tehnic de racor­dare la reţeaua naţională de dis­tri­buţie a energiei electrice, iar achiziţionarea echipa­mentelor este deja în fază avansată.

,,Prin achiziţionarea acestui proiect, GDF SUEZ Energy România a finalizat o nouă etapă privind dezvol­tarea sa în România. Construirea acestui prim parc eolian ex­primă încrederea noas­tră în potenţialul Ro­mâ­niei în sectorul energiilor regenerabile şi va con­so­lida poziţia noastră pe piaţa energiei'', spune Eric Stab, preşedinte exe­cutiv al GDF SUEZ Energy România.

Intrarea GDF SUEZ Energy România în domeniul energiei eoliene completează o listă lungă de giganţi internaţionali care deja au dezvoltat proiecte de sute de megawaţi. Printre aceştia se numără CEZ (Cehia), Enel (Italia), Energias de Portugal sau Iberdrola (Spania).

  • În 28 şi 29 februarie, Ziarul Financiar va organiza prima ediţie a ZF Energy Summit, un eveniment care, într-un format unic, îi va aduce la masa discuţiilor pe cei mai importanţi oameni dintr-un domeniu care mişcă miliarde: energia.www.zf.ro/evenimenteÎnscrieri la 0318 256 298

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO