Companii

Gedeon Richter ridica miza cu un imprumut de 23 mil. euro

07.11.2007, 18:42 13

Compania farmaceutica Gedeon Richter, subsidiara locala a grupului ungar Richter, urmeaza sa contracteze un credit de 23,7 mil. euro pentru a-si finanta activitatile de investitii in 2008, potrivit anuntului publicat in Monitorul Oficial.
Compania a mai contractat anul acesta un credit de 22,8 mil. euro in luna mai si altul de 14 mil. euro in februarie, insa a operat si mai multe majorari de capital. In acest fel Gedeon Richter si-a sustinut programul de achizitii pe piata locala.
Potrivit datelor centralizate de ZF, finantarile atrase de la actionarul majoritar, Richter Gedeon Vegyeszeti, sar de 90 mil. euro in intervalul 2006-2007.
La nivelul pietei romanesti, Gedeon Richter are o structura integrata, productie, distributie si retail. Grupul a intrat pe plan local in 1998, odata cu achizitia fabricii Armedica din Targu-Mures. Ulterior, compania a devenit, prin achizitii, unul dintre principalii jucatori atat in distributie, cat si in retail.
Conform ultimelor date disponibile, compania ungara opereaza o retea de peste 70 de farmacii, deruland un proces de rebranding si asezare pe piata sub numele Richter.
La nivel de distributie, in urma unor tranzactii de circa 30 mil. euro, Gedeon si-a adjudecat 7% din piata, si un loc confortabil intre primele companii din industrie.
Luna trecuta, compania ungara a platit 13,5 mil. euro pentru 96% din actiunile distribuitorului PharmaFarm, iar in decembrie 2006 a dat 14,5 mil. euro pentru pachetul integral de titluri al grupului Dita.
La nivel de productie planurile Gedeon vizeaza cresterea cu 10-15% a exporturilor in 2008.
Intr-un intreviu acordat ZF, Erik Bogsch, CEO al grupului Richter, spune ca prioritatea sa pentru Romania este integrarea jucatorilor achizitionati si cresterea organica, neavand intre obiective primul loc pe distributie sau retail.
Grupul farmaceutic deruleaza in prezent un proces agresiv de extindere in afara Ungariei, datorat in principal inrautatirii climatului investitional din Ungaria si eroziunii preturilor produselor farmaceutice, in favoarea unor state precum Rusia, Romania si India. Printre dezavantajele pietei romanesti, seful grupului Richter mentiona in interviul acordat ZF nivelul preturilor medicamentelor foarte redus insa puncta la avantaje perspectivele de crestere sustinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO