Companii

Gerald Schweighofer: Am suplimentat bugetul de investitii cu 130 mil. euro

Gerald Schweighofer: Am suplimentat bugetul de investitii cu 130 mil. euro

Gerald Schweighofer, proprietarul Holzindustrie Schweighofer: Printre destinatiile de export aflate pe lista noastra de prioritati se numara si Australia, unde deja s-au inceput livrarile, dar si India, piata pe care vom intra incepand de anul viitor.

12.07.2007, 20:36 462

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, unul din principalii jucatori din industria prelucrarii lemnului, isi va suplimenta investitiile de pe piata locala, cu 130 mil. euro, bani care se vor concretiza in majorarea capacitatilor de productie si in constructia a doua centrale de cogenerare electro-termica.
"Valoarea totala a investitiilor din Romania este de aproximativ 170 de milioane de euro, la care vom adauga in urmatorii trei ani 130 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Gerald Schweighofer, proprietarul Holzindustrie Schweighofer.
El a precizat ca investitiile vor fi sustinute in proportie de 50-60% de imprumuturi bancare, restul fiind reprezentat de fonduri proprii.
Compania are deja in derulare un proiect pentru o noua fabrica de cherestea la Radauti, in Suceava, care se adauga unitatii deja existente la Sebes in Alba.
Investitia este de 70 de milioane de euro si se preconizeaza ca va fi finalizata la sfarsitul acestui an, productia urmand sa inceapa in 2008.
Dupa demararea investitiei de la Radauti, capacitatea de productie a companiei va atinge 2,2 mil. metri cubi de busteni procesati, fata de un milion de metri cubi la inceputul acestui an.
"Aproximativ 80% din materia prima pe care o folosim provine de la furnizorii romani, insa in urmatorii ani vrem sa reducem acest procent la 70%", a spus Gerald Schweighofer.
Productia realizata de Holzindustrie Schweighofer in Romania, se adreseaza in proportie de 80% exportului, principalele destinatii fiind tarile din Asia, in special Japonia.
"Printre destinatiile de export aflate pe lista noastra de prioritati se numara si Australia, unde deja s-au inceput livrarile, dar si India, piata pe care vom intra incepand de anul viitor", a mai spus Schweighofer.
Pentru acest an Holzindustrie si-a bugetat afaceri de 150 mil. euro, comparativ cu nivelul de 121,3 mil. euro raportat in 2006. In prima jumatate a acestui an, veniturile companiei au atins 80 mil. euro.
In acest moment, in cadrul companiei lucreaza 750 de oameni, urmand ca numarul acestora sa atinga 1.000 de angajati pana la sfarsitul anului.
Platforma industriala de prelucrare a lemnului de la Sebes se intinde pe o suprafata de aproximativ 34 de hectare.
Anul trecut, compania a finalizat lucrarile la o unitate de productie a peletilor (granule din rumegus presat, folosite ca si combustibil ecologic), investitia fiind de circa 3 mil. euro.
In ceea ce priveste alte domenii pe care omul de afaceri le gaseste atractive se numara industria hoteliera.
Holzindustrie a inaugurat deja un hotel cu peste 100 de camere la Radauti, care este folosit de catre specialistii companiei. Investitia in hotel s-a ridicat la peste 4 milioane de euro.
Gerald Schweighofer detine de asemenea in Romania si compania Cascade Empire, care se ocupa cu achizitionarea de suprafete impadurite.
La inceputul anului trecut Gerald Schweighofer a anuntat ca are 20 mil. euro pentru acest proiect, iar la sfarsitul anului achizitionase deja 5.000 de hectare de padure pe piata locala, tinta companiei pe termen mediu fiind de 10.000 de hectare. Suprafetele sunt situate in principal in Hunedoara, Valcea, Arges, Harghita.
Pretul mediu al unui hectar de padure variaza intre 3.000 si 5.000 de euro, insa valoarea poate depasi aceste limite in functie de structura padurii (foioase, conifere), dar si de starea drumurilor forestiere, in cazul in care exista putand ajunge si la zeci de mii de euro.
Tot in Alba se afla si unitatile de productie detinute de un alt grup austriac, Kronospan. Romania a devenit in ultimii ani, terenul propice pe care jucatorii austrieci din industria de profil dezvolta investitii de sute de milioane de euro.
Materia prima ieftina, costurile relativ reduse cu forta de munca, pozitionarea geografica avantajoasa a Romaniei sunt motoarele cheie care atrag investitorii austrieci spre lemnul nostru.
In cele mai multe cazuri afaceri de familie dezvoltate de la zero, businessurile austriecilor din industria de profil castiga tot mai mult teren pe piata locala.
Si grupul Egger, spre exemplu, a alocat 500 mil. euro pentru un proiect planificat sa se deruleze in mai multe faze in Romania. Finalizarea investitiei este programata sa aiba loc intr-un interval de trei-cinci ani.

Businessul Holzindustrie

In 2002 incepe constructia unei noi fabrici de cherestea in Sebes (Alba);
Grupul austriac vizeaza anul acesta afaceri de 150 de milioane de euro, fata de circa 120 de milioane de euro in 2006;
In 2008, Holzindustrie va demara productia in noua unitate a companiei de la Radauti;
Compania a inaugurat anul acesta, la Radauti, un hotel cu o capacitate de cazare de peste 100 de camere;
Valoarea investitiilor derulate de companie pana in prezent in Romania se ridica la 170 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO