Companii

Gerovital, posibila explicatie a ofertei agresive a Zentiva pentru Sicomed

15.09.2005, 18:23 166

Compania ceha Zentiva, al cincilea mare producator de medicamente din Europa Centrala si de Est, este gata sa plateasca 200 de milioane de dolari (161 de milioane de euro) pentru Sicomed Bucuresti.

Totusi, intrebarea este de ce sunt cehii dispusi sa ofere aceasta suma pentru o companie care la sfarsitul lui 2004 era evaluata la circa 102 milioane de dolari (77 de milioane de euro), conform unui raport de analiza al Raiffesen Centrobank Austria.

Una din posibilele explicatii este tinta Zentiva de a deveni compania farmaceutica numarul unu in Europa Centrala si de Est.

Din aceasta perspectiva, achizitia celui mai mare producator de medicamente roman va urca cifra de afaceri a companiei cehe cu circa 14,5% si va aduce un aport de circa 12% la nivelul profitului net, daca luam in considerare rezultatele raportate de catre cele doua companii in primul semestru al acestui an.

Totusi, analistii de pe piata de capital considera ca nu doar rezultatele bune ale Sicomed au stat la baza deciziei celor de la Zentiva, ci mai ales potentialul de dezvoltare al companiei.

"Pretul oferit de Zentiva nu reflecta atat ce a realizat Sicomed pana in acest moment, cat mai ales potentialul de dezvoltare al companiei in viitor. Daca cehii au oferit acest pret, inseamna ca ei considera ca Sicomed are un potential de dezvoltare ridicat. Nimeni in afara de ei nu poate spune insa pe ce s-a bazat aceasta evaluare sau pe ce produse vor miza pentru dezvoltarea viitoare, insa este clar ca vor produce si pentru export", a aratat Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza al BCR Securities.

O posibila miza pentru Zentiva, controlata de catre fondul de investitii american Warburg, poate fi marca Gerovital.

Sicomed este singura companie care detine dreptul de a produce farmaceutice sub marca Gerovital, pe care a relansat-o in acest an. Alte doua companii, Farmec Cluj si Gerovital Cosmetics Bucuresti au dreptul de a pune in vanzare produse cosmetice sub marca Gerovital, iar institutul Ana Aslan din Bucuresti ofera serviciile Gerovital.

Marca Gerovital, dezvoltata in prima jumatate a secolului trecut de catre Ana Aslan, este una din cele mai cunoscute marci de produse care intarzie efectele imbatranirii, fiind foarte populara pe pietele din Statele Unite sau Japonia. Zentiva ar putea miza pe aceasta marca pentru a-si majora vanzarile in special in Europa de Vest, unde populatia cunoaste un proces de imbatranire, iar astfel de produse se bucura de un mare succes.

"Oferta agresiva de cumparare inaintata de Zentiva ar fi explicabila prin intuirea unui potential de crestere a activitatii Sicomed in viitor, probabil peste media sectorului farmaceutic din Romania. O eventuala majorare a exporturilor si o exploatare mai buna a marcii Gerovital pot fi tot atatea argumente pentru a plati un pret corespunzator unor multipli de piata mai mari decat in cazul altor companii din Europa Centrala si de Est", considera Cristian Tudorescu, analist financiar la societatea de brokeraj Vanguard.

Sicomed Bucuresti este cea mai mare companie de farmaceutice din Romania, cu o cota de piata de 5% in termeni valorici si de 25% in ceea ce priveste volumul fizic. Sicomed a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 27,2 milioane de euro si un profit net de 4,5 milioane de euro. In 2004, vanzarile companiei s-au ridicat la 43,3 milioane de euro.

Pe langa marca Gerovital, Sicomed mai are in portofoliu marci cunoscute pe piata interna cum sunt Algocalmin, Antinevralgic, Paracetamol sau Extraveral.

Unul din atuurile Sicomed pe piata interna il reprezinta preturile medii de vanzare al medicamentelor, semnificativ mai mici decat cele practicate de ceilalti producatori interni, sau al medicametelor de import.

Sicomed este listata la Bursa de Valori, unde ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a derulat la pretul de 1,1 lei actiune.

La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 131 de milioane de euro, cu circa 23% mai scazuta decat pretul oferit de Zentiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO