Companii

Glencore continuă achiziţiile fabuloase: plătesc 6,1 miliarde dolari pentru traderul canadian Viterra

Glencore continuă achiziţiile fabuloase: plătesc 6,1 miliarde dolari pentru traderul canadian Viterra

Autor: Gabriel Razi

20.03.2012, 16:31 638

Traderul gigant Glencore a preluat, prin intermediul unui parteneriat cu Richardson International si Agrium, traderul canadian de cereale Vitera în cadrul unei tranzacţii de 6,1 miliarde de dolari, scrie Reuters. Pentru Glencore preluarea Viterra este a doua tranzacţie care a scos din conturile companiei mai multe miliarde de dolari în ultimele şase luni. În prezent Glencore parcurge ultimii paşi pentru oficializarea preluării grupului minier Xstrata, o tranzacţie de 80 de miliarde de dolari.

Elveţienii de la Glencore au oferit 16,2 dolari canadieni/acţiune în cadrul acestei tranzacţii, preţul fiind aprobat în unanimitate de consiliul de administraţie al Viterra.

Glencore, cel mai mare comerciant de materii prime la nivel mondial, a anunţat că va plăti contravaloarea acestui deal folosindu-se de cash-ul pe care îl are la dispoziţie dar şi cu ajutorul unor credite. Elveţienii urmează însă să vândă o bună parte din activele Viterra către Agrium şi Richardson pentru 2,6 miliarde de dolari. Agrium urmează să achiziţioneze 34% din divizia de fertilizatori agricoli ai Viterra pentru 1,8 miliarde de dolari în timp ce Richardson va prelua 23% din activele din zona de manipulare şi transport a cerealelor pentru alte 800 de milioane de dolari.

"Achiziţia Viterra reflectă încrederea noastră puternică în importanţa şi viitorul potenţial al pieţelor agricole din Australia şi Canada", a spus Chris Mahoney, responsabilul de business-ul din agricultură al Glencore.

La începutul săptămânii trecute oficialii Viterra au anunţat că mai multe companii şi-au manifestat interesul pentru o posibilă preluare a companiei. Surse din piaţă au semnalat la acel moment că în frunte pentru o posibilă preluare sunt Cargill şi Glencore însă şi alţi traderi precum ADM sau Bunge şi-au manifestat interesul.

Pe parcursul săptămânii trecute americanii de la Cargill au părut că vor lua faţa Glencore pentru această preluare în contextul în care traderul elveţian se află în acest moment în plin proces de preluare a grupului britanic Xstrata, o tranzacţie evaluată la 80 de miliarde de dolari. Viterra, casă de comerţ cu cereale prezentă în Canada, Statele Unite, Noua Zeelandă şi China, are o capitalizare bursieră de aproximativ 5,2 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO