Companii

Global Finance vrea sa stranga 30 milioane dolari pentru un fond nou de investitii

12.07.2001, 00:00 36



Global Finance, societatea care administreaza Black Sea Fund si EuroMerchant Balkan Fund, intentioneaza sa lanseze un nou fond de investitii, in valoare de 20-30 de milioane de dolari, pentru afaceri de talie mica si mijlocie.

"Speram sa strangem banii tot de la BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - n.r.) si IFC (International Financial Corporation - ramura de investitii a Bancii Mondiale - n.r.). Limita minima de investitie pentru acest fond va cobori la 500.000 de dolari", a declarat pentru Ziarul Financiar Ladislau Randjak, director al Global Finance.

Global Finance este o societate greceasca, orientata spre investitii in Balcani, in special Romania si Bulgaria, alaturi de parteneri de nationalitate greaca. Cele doua fonduri administrate in prezent de GF au valori de 62 de milioane de dolari - Black Sea Fund si 27 milioane de dolari - EuroMerchant Balkan Fund.

Banii celor doua fonduri au fost destinati in special investitiilor mari, de cel putin 2 milioane de dolari intr-o afacere. Cele mai mari investitii ale Global Finance, prin intermediul celor doua fonduri, in Romania sunt in producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti (al doilea jucator din punct de vedere al vanzarilor ), in Chipita East Europe (care activeaza si in Bulgaria) si in producatorul de lactate Delta Romania.

"Ne-am uitat atent si am observat ca in Romania sunt, in special, afaceri foarte mari sau foarte mici. Vrem sa cream acest fond pentru a contribui in special la dezvolarea afacerilor de talie medie", a precizat Randjak. "Pana acum ne-am orientat spre investitii de cel putin 2 milioane de dolari intr-o comanie, dar intre timp ne-am dat seama ca pierdem astfel afaceri promitatoare".

Fondul se va adresa, la fel ca si celelate doua, tarilor din Balcani, in special Bulgaria si Romania.

"Ne gandim sa extindem afacerile si spre Iugoslavia, mai ales ca Romania nu prea ofera multe variante de investitii in prezent. Ramane, totusi, datorita suprafetei si populatiei, o prioritate pentru noi", a spus managerul Global Finance.

Pe langa banii pe care intentioneaza sa ii aduca prin noul fond, Global Finance va suplimenta si resursele financiare ale Black Sea Fund cu 31 de milioane de dolari.

"Vrem sa facem acest lucru pana in toamna. Ne-am schimat de curand viziunea de investitie, in sensul ca o sa ne orientam si spre afaceri cu parteneri romani", a spus Randjak.

Pana in prezent, fondurile administrate de GF au finantat in special afaceri controlate de companii grecesti (Loulis - panificatie, Chipita - industria alimentara, etc.).

"Lansam odata cu aducerea banilor o provocare pentru oamenii de afaceri romani. Avem fonduri, aduceti afaceri", a declarat Ladislau Randjak.

Black Sea Fund administreaza in prezent 62 de milioane de dolari, din care mai sunt disponibili pentru investitii doar 15 milioane de dolari.

Managerul Global Finance spune ca cele fonduri administrate in prezent in Romania se vor gandi sa iasa din afaceri in jurul anului 2003. Daca in cazul Chipita sau Loulis lucrurile sunt clare, vanzarea actiunilor fiind foarte probabil sa aiba loc catre actualii actionari majoritari, un caz special ar putea fi Sicomed Bucuresti.

Marii producatori mondiali de profil, fie si-au cumparat deja capacitati de productie (GlaxosmithKline detine Europharm), fie au anuntat ca nu vor sa cumpere deocamdata fabrici in Romania. In plus, Antibiotice Iasi va fi scoasa la privatizare in aceasta toamna.

"Cel mai probabil, vanzarea actiunilor se va face catre un producator european de talie medie, gen Lek", a estimat Randjak.

Lek este o companie slovena, controlata tot de fonduri de investitii, care cumparat anul trecut, cu cateva milioane de dolari, Phamatech Targu Mures.

Global Finace controleaza, alaturi de Fondul Roman Post Privatizare si patronii producatorului grec de medicamente Galenica, Sicomed prin intermediul unui vehicul financiar, Venoma Holdings, care detine 58,08% din actiuni.

"Avem trei posibilitati de a iesi din afaceri. Una este sa vindem actiunile unui investitor strategic altul decat partenerul nostru (de exemplu, iesirea din Sicomed o sa o facem vanzand Venoma). Celelate doua ar putea fi vanzarea spre parteneri sau iesirea pe piata publica (listarea actiunilor la o bursa si apoi vanzarea lor)", a conchis Randjak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO