Companii

GM confirma ca este in negocieri pentru preluarea Daewoo

06.04.2007, 20:49 21

GM Daewoo Auto & Technology si compania-mama General Motors discuta cu autoritatile romane despre posibilitatea de a prelua uzina de automobile de la Craiova, care se confrunta cu dificultati financiare, a declarat presedintele producatorului sud-coreean, Michael A. Grimaldi, citat de Reuters.
"Ne asteptam ca lucrurile sa se indrepte intr-o directie mai clara pana la jumatatea acestui an", a afirmat oficialul GM Daewoo intr-un interviu acordat agentiei Reuters cu ocazia salonului auto de la Seul.
El a adaugat ca mai sunt si multe alte companii interesate de uzina auto din Romania, iar decizia finala apartine Guvernului.
Grimaldi s-a aratat increzator de perspectivele de dezvoltare a companiei in acest an si a spus ca GM Daewoo ar putea inregistra un ritm de crestere a vanzarilor similar celui din ultimii doi ani, de 20-30%, in conditiile in care uzinele auto vor functiona la capacitate maxima.
Anul trecut, autoritatile romane au anuntat ca spera sa incheie procesul de privatizare al Daewoo Automobile Romania pana in iunie 2007, dupa ce statul a preluat pachetul de actiuni detinut de grupul sud-coreean Daewoo Motor la compania romaneasca.
Daewoo Automobile Romania si-a rascumparat actiunile detinute de Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 mil. dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor, intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania, a fost semnat in luna august a anului trecut.
Actionarii Daewoo Automobile sunt astfel firma insasi si Automobile Craiova, cu diferenta de 49% din actiuni. Automobile Craiova este controlata de statul roman, prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu 72,4% din actiuni, restul titlurilor fiind detinute de SIF Oltenia (22%) si alti actionari.
Investitorii interesati sa preia pachetul de actiuni detinut de stat la Automobile Craiova trebuie sa depuna scrisorile de intentie la sediul AVAS pana la 25 aprilie.
Pretul va reprezenta principalul criteriu din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor la privatizarea Daewoo Craiova.
Oficialii romani au anuntat ca Ford Motor, Renault SA-Nissan Motor, grupul chinez Chery Automobile si compania indiana Tata sunt investitorii interesati de activele Daewoo Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO