Companii

Grad de ocupare de 85% pe cursele British Airways

04.10.2006, 18:35 14

Compania aeriana British Airways Romania, care efectueaza curse regulate Bucuresti-Londra, a avut in primele 5 luni ale anului (anul fiscal al companiei incepe pe 1 aprilie si se termina pe 31 martie) un grad de ocupare de 85%, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, spun reprezentantii companiei.
In acelasi timp, in perioada aprilie-august compania a inregistrat o crestere a numarului de pasageri cu 65% fata de lunile similare ale anului trecut.
"Anul acesta am introdus inca un zbor pe zi spre Londra, ceea ce inseamna ca numarul de zboruri s-a dublat, ajungand la 14 pe saptamana", spune Corina Enciu, Country Commercial Manager pe Romania si Moldova.
Cresterea numarului pasagerilor a venit si pe fondul manifestarii unui interes mai mare pentru Londra ca destinatie turistica.
"A crescut mai mult segmentul de leisure odata cu introducerea zborului de dimineata catre Londra", spune Enciu. Turistii reprezinta 70% - 75% din numarul total de pasageri ai companiei aeriene, restul pasagerilor preferand clasa business.
Compania britanica considera ca integrarea in Uniunea Europeana va aduce si mai multi turisti pe partea de leisure.
"Odata ce nu va mai fi nevoie de vize pentru Marea Britanie, vor fi mai multi turisti care vor prefera ca destinatie Londra", spune Corina Enciu.
Integrarea in Uniunea Europeana va avea un impact pozitiv asupra companiei nu numai pe partea de leisure. Ridicarea vizelor pentru Marea Britanie va duce si la cresterea numarului investitorilor britanici pe piata romaneasca, precum si la liberalizarea circulatiei fortei de munca, avand in vedere politica mai putin restrictiva din domeniu promovata de britanici pentru noile tari membre.
Cursele spre Londra asigura 70% din cifra de afaceri a companiei, restul de 30% reprezentand curse subsidiare dinspre Londra spre New York, Boston Miami, Los Angeles, San Francisco sau Hong Kong. Compania a luat in considerare introducerea, in 2007, a unor noi zboruri catre Londra din alte orase din tara, precum Iasi, Cluj sau Timisoara. Referitor la low-cost-uri, Corina Enciu considera ca acestea nu fac decat sa creasca concurenta.
"Competitia nu trebuie sa ne sperie, este loc si pentru low cost-uri, spune Enciu. Piata din Romania s-a sofisticat in ultimii ani si din ce in ce mai multi clienti se orienteaza catre servicii", adauga ea.
Investitiile British Airways in Romania se centreaza asupra introducerii de noi produse si servicii, spune Enciu. Compania a introdus de cativa ani biletele electronice care au fost bine primite.
"Mai mult de 90% dintre clienti aleg aceasta varianta", spune oficialul British Airways. Biletele electronice, care le vor inlocui pe cele de hartie in toata lumea, sunt platite la agentie sau prin Internet, iar pasagerii se prezinta la standul companiei de la aeroport doar cu pasaportul. Conform reglemantarilor IATA, incepand cu anul viitor toate companiile aeriene din Romania vor trece la bilete electronice.
Vanzarile de bilete pe Internet au crescut si ele de la 1% din totalul rezervarilor, cat reprezentau acum un an, la 7%.
Anul trecut compania a vandut circa 30.000 de bilete pe piata romaneasca si a inregistrat o cifra de afaceri in Romania de 6 milioane de euro.
Pe cursele spre Londra compania opereaza cu avioane din flota British Airways Group. Grupul avea la sfarsitul anului trecut una dintre cele mai mari flote din Europa, formata din 289 de avioane.
Flota British Airways cuprinde 167 de Boeing -uri, 67 de avioane Airbus, precum si 55 de avioane mai mici utilizate mai ales in cazul curselor regionale.
Pe piata romaneasca mai activeaza, in afara de Compania Nationala de Transport Aerian, TAROM, Carpatair, Blue Air, Lufthansa, Air France, KLM, Austrian Airlines, Tiriac Air sau Swiss.
Momentan, companiile aeriene europene zboara din Romania doar spre orasele tarilor de unde provin.
Odata cu integrarea in Uniunea Europeana si cu introducerea reglementarii "open sky", companiile aeriene vor putea sa opereze zboruri din Romania spre orice alta tara din UE. Cei de la British Airways au spus ca vor lua in considerare aceasta oportunitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO