Companii

Gral Medical: Mizam pe clientii care migreaza de la stat la privat

Gral Medical: Mizam pe clientii care migreaza de la stat la privat

Robert Serban, 39 de ani

20.01.2009, 18:30 37

Operatorul de servicii medicale private Gral Medical, controlat de Robert si Georgeta Serban, isi reevalueaza in scadere investitia intr-un spital privat de nisa, estimata initial la 7-10 mil. euro, in conditiile in care costurile cu constructia unitatii au scazut cu aproape 30%.
"Am plecat de la 1.400 de euro pe metrul patrat (constructia - n. red.), dar acum am ajuns la 1.000 de euro/mp. Aceasta este partea buna a crizei. Partea proasta, pe care o consider o lovitura cu ricoseu, o reprezinta scaderea vitezei de rulare a banilor in sistem", a spus Robert Serban intr-un interviu acordat ZF.
El spune ca in ultimii ani viteza de circulatie a banilor a fost mare, iar diminuarea acesteia a determinat scaderi in cascada la nivelul mai multor tipuri de business.
"Se spune ca un stat este cu atat mai bogat, cu cat banii circula mai repede. Este indicat sa se dea drumul la circulatia banilor pentru investitii si mai putin pentru consum", este de parere Serban. Spitalul ar urma sa devina operational intr-un interval de doi ani, acum intocmindu-se studiul de fezabilitate.
"Ne gandim la o unitate de 100 de paturi, si la un grad de ocupare de circa 60%, care ar putea sa genereze venituri minime de circa 300.000 de euro pe luna", a spus Serban.
Gral este in discutii cu o firma germana care ar urma sa construiasca spitalul. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 10 mil. euro (potrivit estimarilor initiale), in crestere cu 63% comparativ cu anul 2007. 
Pentru 2009, Serban estimeaza o evolutie similara pe care o justifica prin faptul ca peste 30% din veniturile clinicilor sunt generate de platile directe pentru serviciu, restul de contractele cu spitalele si cu casele de asigurari.
Contractele cu companiile au o pondere mica in cifra de afaceri, ceea ce, potrivit lui Serban, protejeaza compania de eventualele fluctuatii din zona abonamentelor si asigurarilor private.
"Noi nu crestem piata. Noi mizam pe cei care migreaza de la stat la privat", spune Robert Serban.
Gral a avut anul trecut o marja a profitului brut de circa 20% si 400 de angajati.
In legatura cu extinderea pe segmentul de clinici, Gral se uita inspre provincie in conditiile in care piata Capitalei este mai putin atractiva din cauza modului greoi in care demareaza o afacere aici.
Potrivit lui Serban, medicii se muta greu dintr-un centru in altul in Bucuresti. Astfel, actionarul Gral se uita la investitii in 4 unitati in sudul tarii, planuri care insa ar putea sa fie modificate de estimarile de venituri care sunt in curs de realizare. Investitia intr-un astfel de centru ar urma sa fie intre 150.000 si 200.000 de euro, iar numarul de angajati de 35 de persoane.
Desi Gral Medical este una dintre putinele tinte de achizitii de dimensiuni mari de pe piata serviciilor medicale private, Serban spune ca nu este interesat de vanzarea companiei.
Gral opereaza in prezent 12 unitati (clinici si laboratoare).
Piata serviciilor medicale private este estimata la peste 350 mil. euro, iar principalii jucatori sunt MedLife, Medicover, Romar, Centrul Medical Unirea, MedCenter, Sanador, Medsana.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO