Companii

Greii din industria cimentului pregatesc investitii de aproape un miliard de euro in primele fabrici construite de la zero

Greii din industria cimentului pregatesc investitii de aproape un miliard de euro in primele fabrici construite de la zero

Cititi mai multe detalii despre cum vor schimba noile investitii greenfield piata locala de ciment in revista Business Construct, care va aparea joi pe piata.

21.09.2008, 14:44 134

Doi dintre greii industriei, HeidelbergCement si Holcim, au vorbit pentru prima data in aceasta luna despre investitii in capacitati de productie construite de la zero, proiecte care ar ajunge la o valoare cumulata in jurul a 800 de milioane de euro. Aceste programe de investitii vin in contextul in care cei doi producatori au cheltuit pana in prezent 950 mil. euro pe piata locala.

Surpriza a venit insa din partea grupului austriac Strabag, cu afaceri anuale de 10 miliarde de euro, care va incheia in cateva luni negocierile cu autoritatile locale pentru inceperea unei investitii de circa 220 de milioane de euro in constructia unei fabrici de ciment pe piata locala, in localitatea Anina din judetul Caras-Severin.
Decizia Strabag de a construi o fabrica de ciment a fost luata si in contextul in care austriecii participa intens la licitatii pentru construirea de autostrazi, program care va atrage investitii de mai multe miliarde de euro in urmatorii ani, atat prin fondurile atrase de la Uniunea Europeana, cat si din fonduri de la bugetul de stat.
"Strategia Strabag este sa detinem propriile resurse de materii prime ca sa fim independenti de alte entitati si sa dezvoltam de la zero un proiect. Romania este o piata foarte interesanta pentru noi, iar cererea de ciment este in continua crestere. Avem deja in constructie o fabrica in Ungaria si urmatorul pas este sa dezvoltam o unitate similara si in Romania", a declarat Christian Ebner, seful departamentului de comunicare din cadrul grupului Strabag. Valoarea investitiei in fabrica de ciment, de circa 220 de milioane de euro, cuprinde si achizitia terenului care s-a ridicat la circa 20 de milioane de euro.
Intrarea austriecilor ar putea schimba planurile jucatorilor locali, care vor fi nevoiti sa reconfigureze bugetele de investitii pentru anii urmatori. In prezent, productia anuala de ciment se ridica la circa 10,5-11 milioane de tone, insa oferta este depasita de cerere, importul ajungand sa aiba o pondere de circa 10%, respectiv un milion de tone, potrivit datelor de la CIROM (Asociata Producatorilor de Ciment).
Consumul de ciment a inregistrat in ultimii doi ani o crestere neasteptata, ajungand la 480-500 de kilograme pe cap de locuitor, care poate absorbi rapid inca o unitate de productie. Media din Uniunea Europeana se ridica in prezent la circa 540 de kilograme pe cap de locuitor, insa in perioadele de dezvoltare economica tari precum Grecia, Italia sau Spania inregistrau un consum de 1.000 de kilograme per capita.
"Nici cel mai optimist consultant nu previziona o crestere de 20% a pietei de ciment timp de trei ani la rand", a raspuns Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding, divizia locala a HeildelbergCement, intrebat de ce nu au inceput demersurile pentru construirea unei fabrici mai devreme.
Grupul german HeidelbergCement va incepe cel mai probabil anul viitor constructia unei noi fabrici de ciment, in care ar putea investi circa 300-330 de milioane de euro, in conditiile in care unitatile actuale, de la Bicaz, Fieni si Deva lucreaza la capacitate maxima. Din momentul inceperii constructiei, fabrica va fi finalizata in doi ani, potrivit lui Andreas Kern, membru in Consiliul de Administratie al HeidelbergCement.
In plus, germanii vor dubla pana in 2011-2012 capacitatea de productie de ciment pana la 7 milioane de tone, de la 3,5 milioane de tone in prezent, in urma unor investitii de circa 150 de milioane de euro.
De altfel, HeidelbergCement a realizat de la intrarea pe piata locala cel mai mic volum de investitii, circa 350 de milioane de euro, pentru ca fabricile preluate se aflau la un nivel de performanta mai ridicat decat celelalte, potrivit declaratiilor lui Rohan.
Spre comparatie, investitiile Holcim au depasit deja 600 de milioane de euro, insa doar fabricile de la Alesd si Campulung au inghitit fonduri de peste 250 de milioane de euro in modernizari si majorari de productie. Holcim a anuntat saptamana trecuta ca ar putea investi intre 400 si 500 mil. euro intr-o unitate de productie in judetul Cluj, in satul Mihai Viteazul.
Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj (CJC) au declarat ca au purtat tratative cu reprezentantii Holcim Romania in vederea demararii proiectului de construire a unei fabrici de ciment in apropierea localitatii Mihai Viteazu.
Investitia vizata de Holcim are in vedere constructia celei mai mari unitati de productie a cimentului din Europa si este o investitie importanta pentru judetul Cluj, spuneau reprezentantii autoritatilor locale. Holcim este unul dintre principalii furnizori de ciment pentru proiectul autostrada Transilvania, realizat de compania americana Bechtel.
Holcim a finalizat anul acesta o investitie de 120 de milioane de euro in modernizarea fabricii de la Campulung, care a condus la cresterea cu 30% a capacitatilor de productie actuale. Aceasta a fost a doua investitie majora intr-un proces de modernizare, dupa reconstructia pe scara larga a fabricii de la Alesd, cumparata in 2000 de la francezii de la Lafarge, care a atras fonduri de peste 70 de milioane de euro.
Pe de alta parte, Lafarge, producatorul care a raportat anul trecut cel mai mare rulaj pe piata locala, de aproape 325 mil. euro, este avantajata in prezent de o decizie pe care a
luat-o la intrarea pe piata locala, de a pastra ambele linii de productie de la fabrica din Medgidia, cea mai mare din tara.
"Asa cum anticipam inca din anul 2000, cand consumul de ciment era mult inferior celui de astazi si am pastrat a doua linie de productie pentru export, am inceput in 2006 sa redistribuim cantitatea destinata exportului catre piata interna pentru a acoperi cererea in crestere", afirma Phillipe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Ciment. Lafarge exporta in urma cu doi circa 30% din cantitatea de ciment produsa pe piata locala, insa exporturile au fost reduse treptat, urmand ca aceasta strategie sa continue si in anii urmatori.
Compania are in prezent in derulare un program de investitii de 90 de milioane de euro, pana in 2009-2010, pentru majorarea capacitatilor de productie, care vor ajunge la circa 5,5 milioane de tone pe an (actuala capacitate instalata, care nu poate fi utilizata in totalitate in lipsa unor lucrari de modernizare).
Investitiile intr-o noua fabrica de ciment sunt puse la indoiala insa de prevederile Uniunii Europene privind emisiile de CO2 incepand cu anul 2008.
"Lafarge a oprit pentru moment investitiile in noi unitati de productie in Europa, pana in momentul in care Comisia Europeana va stabili exact care sunt prevederile privind emisiile de CO2 incepand cu anul 2012", explica Questiaux. Grupul Lafarge a intrat pe piata locala in 1997, prin preluarea fostului producator national Romcim, si are in prezent 1.500 de angajati.
 
Cine controleaza piata de ciment
 
Carpatcement Holding - afaceri de 288 mil. euro
  • A intrat pe piata locala in 1998
  • Detine trei fabrici la Deva, Fieni si Bicaz
  • Are o capacitate de productie de circa 3,5 milioane de tone.
  • Investitiile totale se ridica la peste 350 de milioane de euro
  • Lafarge - afaceri de 325 milioane de euro
  • A intrat pe piata locala in 1997
  • Detine doua fabrici de ciment la Medgidia si Hoghiz si o statie de macinare la Targu-Jiu
  • Are o capacitate instalata de productie de 5,5 milioane de tone
  • Investitiile totale depasesc 500 de milioane de euro
  • Holcim - afaceri de 296 de milioane de euro
  • A intrat pe piata romaneasca in 1997
  • Detine trei unitati de productie la Campulung, Turda si Alesd
  • Capacitatea de productie instalata a fabricilor se ridica la 4,9 milioane de tone
  • Investitiile totale depasesc 600 de milioane de euro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO