Companii

Grup Feroviar Roman ia o companie in Serbia

04.07.2007, 18:53 136

Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai important jucator de pe piata transportului feroviar privat de marfa din Romania, a achizitionat cu 16,5 milioane de euro 70% din principala companie de reparatii si constructii de vagoane din Serbia, Zelvoz Smederevo.
"Saptamana trecuta consortiul format din Remar Pascani si Grampet a fost desemnat castigatorul licitatiei pentru achizitionarea de la stat a celei mai mari societati de reparatii si constructii de vagoane de marfa si calatori din Serbia, Zelvoz Smederevo", au declarat pentru ZF reprezentantii GFR.
GFR este actionar majoritar la Remar Pascani si face parte din grupul Grampet alaturi de alte companii precum Turist Semenic, Reva Simeria sau Rovit. Principalii actionari la Grampet sunt Didila Adriana, Raducan Vasile si Stoica Gruia, din judetul Galati, potrivit datelor Registrului Comertului (ONRC).
Zelvoz Smederevo a avut in 2005 venituri de 6,1 milioane de euro si pierderi de 1,75 de milioane de euro, potrivit variantei online a publicatiei poloneze Railway Market.
"In masura in care necesitatile de dezvoltare vor impune acest lucru, vom face si achizitii, fie in tara, fie in strainatate", a spus Vasile Didila, presedintele consiliului de administratie al GFR si unul dintre actionari.
GFR a demarat achizitiile pe piata prin cumpararea in anul 2004 a pachetul majoritar de actiuni la Remar Pascani, ajungand in momentul de fata la o participatie de 90%. "Cresterea activitatii GFR era conditionata de dimensiunile parcului de vagoane care trebuia sa fie si de foarte buna calitate. Prin investitiile pe care le facem, Remar Pascani va deveni in scurt timp una dintre cele mai performante uzine de profil din tara", a spus Didila.
GFR a investit pana acum la Remar Pascani circa 3 mil. euro, urmarind sa realizeze investitii majore in urmatoarea perioada.
"Dorim sa investim in urmatoarele 18 luni circa zece milioane de euro la Remar Pascani, pentru achizitionarea de strunguri, aparate de sudura si altele", au spus reprezentantii companiei.
GFR mai este actionar si la TVM GFR care se ocupa, in principal, de transbordarea vagoanelor de marfa in statiile de frontiera si ia in considerare si pentru urmatoarea perioada eventuale achizitii.
Grup Feroviar Roman a inregistrat anul trecut afaceri de 57 de milioane de euro, in crestere cu 15% in euro fata de 2005. Principalii actionari ai GFR sunt Vasile Didila (29%) si Stoica Gruia (31%), potrivit ONRC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO