Companii

Grupul Alro - Alprom spera sa ajunga la vanzari de 400 mil. dolari

03.02.2004, 00:00 17



Grupul metalurgic Alro - Alprom estimeaza pentru 2004 cresterea vanzarilor pana la 400 de milioane de dolari, de la 350 de milioane de dolari anul trecut. Cresterea va interveni odata cu marirea productiei atat la Alro cat si la Alprom si finalizarea operatiunilor de integrare a celor doua societati, a declarat pentru ZF Peter Braun, vicepresedintele Alro si reprezentantul actionarului majoritar al celor doua companii - casa americana de comert Marco International.



Marco a cumparat Alro si Alprom in 2002 iar anul acesta va incepe procedurile pentru fuziunea celor doua companii. Fuziune care va forma un grup integrat de aluminiu dar care, teoretic, ar fi trebuit sa duca, in prima faza, la scaderea cifrei de afaceri consolidata, deoarece Alprom este unul din principalii clienti ai Alro. Alprom prelucreaza aluminiul livrat de Alro.



"Bugetele de venituri si cheltuieli pe 2004 nu sunt aprobate insa estimam ca productia Alro va creste de la 196.000 tone/an la 205.000 tone/an iar cea a Alprom de la 30.000 tone/an la 39.000 tone/an. De asemenea, ne bazam pe o mentinere a cotatiei aluminiului la nivelul actual", afirma Braun.



Pretul aluminiului pe piata internationala a crescut puternic in ultimii doi ani, pe fondul revirimentului economiei mondiale. Daca in 2001 cotatia bursiera era de 1.300 - 1.350 dolari/tona, in prezent cotatia este de circa 1.630 dolari/tona.



Comparativ cu 2002 insa, cifra de afaceri a Alro a ramas constanta, in jurul valorii de 300 de milioane de dolari.



"Cresterea pretului nu a folosit foarte mult pentru ca dolarul s-a depreciat atat fata de euro cat si fata de leu. Acesta evolutie a anulat atat cresterea productiei la Alro de la 187.000 tone in 2002 la 196.000 tone cat si cresterea cotatiei aluminiului la bursa ", afirma Braun.



Alro exporta circa 75% din productie pe pietele externe, moneda de referinta principala fiind dolarul.



La stagnarea cifrei de afaceri a Alro a contribuit si faptul ca in 2003, comparativ cu anul anterior, compania nu a mai vandut bauxita. In 2002, Alro Slatina avea ca unic furnizor de alumina (materia prima pentru productia aluminiului) societatea Alum Tulcea. Datorita dificultatilor financiare ale Alum, Alro cumpara bauxita necesara productiei de alumina si o livra catre societatea din Tulcea.



De anul acesta, Alro cumpara alumina din import in urma unor neintelegeri cu furnizorul sau traditional.



Profitul Alro si Alprom pe 2003 nu a fost inca determinat insa, pe baza rezultatelor financiare pe primele trei trimestre, rata de profitabilitate (profit brut/cifra de afaceri) s-ar putea ridica la 20% in cazul Alro.



Conform obligatiilor din contractul de privatizare, la Alro au fost investiti anul trecut circa 24 de milioane de dolari, principala sursa de finantare fiind majorarile de capital in numerar efectuate de actionarul majoritar.



"Banii au fost folositi pentru programul de mediu si pentru cresterea capacitatii pentru produsele cu valoarea adaugata mare. Am marit, de exemplu, capacitatea de productie pentru bare si sarma", spune vicepresedintele de la Alro.



Marco detine circa 80% din actiunile Alro iar cel mai important actionar minoritar al companiei este Autoritatea pentru Privatizare (APAPS). Dupa fuziunea Alro - Alprom, Marco va detine aproximativ 75% din capitalul noii companii.



Alro este listata la categoria intai a Bursei de Valori Bucuresti, in timp ce Alprom se tranzactioneaza pe piata RASDAQ.



Actiunile Alro, odata vedete ale Bursei, inregistreaza valori zilnice ale trenzactiilor extrem de reduse. Pretul actiunilor a oscilat in ultimile saptamani in jurul nivelului de 17.000 de lei.



La acest pret, capitalizarea bursiera a Alro este de circa 200 milioane de dolari. Actiunile Alprom se tranzactioneaza in prezent la pretul de 45.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Alprom este de circa 30 milioane de dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO