Companii

Grupul elveţian Sika, prezent şi în România, a fost consiliat de firma de avocatură Muşat & Asociaţii cu privire la aspectele de drept românesc ale achiziţiei în valoare de 5,3 mld.euro a grupului Master Builders Construction Chemicals de la Lone Star Funds, o firmă internaţională cu capital privat

Grupul elveţian Sika, prezent şi în România, a fost...

Autor: Roxana Rosu

11.05.2023, 12:07 749

Grupul elveţian Sika, specializat în produse chimice pentru construcţii, prezent şi în România, a fost consiliat de firma de avocatură Muşat & Asociaţii cu privire la aspectele de drept românesc ale achiziţiei în valoare de 5,3 miliarde euro a grupului Master Builders Construction Chemicals (MBCC) de la Lone Star Funds, o firmă internaţională cu capital privat.

TranzacÅ£ia a implicat ÅŸi vânzarea afacerii MBCC în domeniul aditivilor pentru beton către investitorul internaÅ£ional de capital privat Cinven. Aceasta reprezintă cea mai mare achiziÅ£ie din istoria de 113 ani a Sika ÅŸi a fost finalizată la data de 2 mai 2023.  

MBCC, cu sediul în Mannheim, Germania, este fosta divizie de produse chimice pentru construcţii a BASF. Aceasta este un furnizor global de produse chimice pentru construcţii şi soluţii pentru industria construcţiilor, cu 7.500 de angajaţi, operaţiuni în peste 60 de ţări şi vânzări anuale în valoare de 2,7 miliarde euro.

ÃŽn 2019, BASF a vândut MBCC investitorului financiar Lone Star. ÃŽn noiembrie 2021, Lone Star a semnat un acord de vânzare a MBCC către Sika. Divizia de aditivi cedată către Cinven include unităţi de producÅ£ie ÅŸi birouri de vânzări în 36 de ţări, cu peste 1.600 de angajaÅ£i ÅŸi vânzări anuale de 900 milioane euro. 

Echipa Muşat & Asociaţii a fost condusă de Monia Dobrescu (Partener) şi formată dintr-un număr de avocaţi colaboratori experimentaţi, printre care: Mădălina Trifan (Managing Associate), Dragoş Lungu (Managing Associate), Simona Anton (Managing Associate), Oana Lupu (Managing Associate), Ana Maria Abrudan (Managing Associate), Cristian Cepeşi (Senior Associate), Şirin Omer (Senior Associate) şi Evelina Stoian (Associate).

Sika a preluat în 2020 pe piaţa locală compania Adeplast, fondată de antreprenorul Marcel Bărbuţ, decedat între timp, în schimbul sumei de 129,8 mil. franci elveţieni, echivalentul a aproximativ 126 mil. euro. Odată cu această tranzacţie, Sika a preluat cele 11 fabrici ale AdePlast, la Ploieşti, Oradea, Roman şi Craiova, unde se produc mortare, polistiren şi vopsele.

În 2021, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe, Sika România a avut o cifră de afaceri de 334 mil. lei şi 153 de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO