Companii

Grupul European Food & Drinks le-a adus afaceri de aproape 900 mil. euro fratilor Micula

Grupul European Food & Drinks le-a adus afaceri de aproape 900 mil. euro fratilor Micula

Viorel Micula

25.01.2008, 18:07 752

Grupul care numara in prezent aproape 8.400 de angajati a realizat un profit operational (EBITDA - profitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizari) de 45 mil. euro in 2007, mai mic cu circa 10 mil. euro fata de valoarea inregistrata in anul precedent.
Fratii Micula nu au dorit sa faca o estimare a volumului afacerilor lor in acest an, insa daca companiile din grup isi vor pastra ritmul de crestere, cifra de afaceri ar putea depasi un miliard de euro in 2008.
Ioan si Viorel Micula au evaluat activele grupului la peste 800 mil. euro anul trecut, companiile European Food si European Drinks avand mai multe fabrici de produse alimentare, bauturi, sucuri si ape minerale in judetul Bihor.
Cel mai valoros activ ar putea fi fabrica de bere, construita pe platforma industriala a grupului de la Draganesti (judetul Bihor). Aceasta a fost evaluata in 2006 la aproximativ 400 de milioane de euro de catre una dintre cele mai mari banci active pe piata din Romania, potrivit declaratiilor anterioare ale lui Ioan Micula. European Food a intrat pe piata berii in anul 2003, lansand brandul Burger, iar in prezent fabrica are o capacitate de 500 mil. litri pe an.
Proprietarii grupului au intrat in afaceri in industria alimentara la inceputul anilor '90, iar in prezent ei mai detin investitii in turism, media si imobiliare.
Ei au dezvoltat grupul prin intrari pe mai multe segmente de piata, avand in acest moment peste 150 de produse in portofoliu, dar si prin exporturi.
Vanzarile pe cele 20 de piete externe pe care activeaza sunt estimate sa creasca cu 50% in acest an fata de 2007, pastrandu-si ritmul inregistrat anterior.
Fratii Micula spun ca o contributie majora a cresterii exporturilor o au parteneriatele cu lanturile internationale de magazine. Actionarii European Food & Drinks au atras de pe pietele externe si oferte de finantare a dezvoltarii grupului, insa ei au pus in stand-by un imprumut de 250 mil. euro aprobat de BERD.
Fratii Micula au investit aproximativ 800 de milioane de euro in grupul European Food & Drinks, cel mai mare jucator din industria alimentara, potrivit propriilor estimari.
Dintre acestea, aproximativ 335 mil. euro au fost directionate in divizia de ape minerale si bauturi racoritoare.
European Food & Drinks detine 26 de linii de imbuteliere pentru apa minerala, sucuri, bere si alte bauturi alcoolice, facilitati de productie pentru dulciuri, sosuri si paste si o firma de distributie pentru produsele din portofoliu, Transilvania General Import-Export, care este in prezent cea mai mare companie din grup, dupa valoarea cifrei de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO