Companii

Grupul spaniol Roca intra pe piata locala prin preluarea diviziei de obiecte sanitare a Lasselsberger

Grupul spaniol Roca intra pe piata locala prin preluarea diviziei de obiecte sanitare a Lasselsberger
26.09.2007, 19:27 313

Grupul spaniol Roca, cel mai mare producator de obiecte sanitare din lume, a achizitionat la sfarsitul anului trecut divizia locala de obiecte sanitare a companiei Lasselsberger, fosta Cesarom, intr-o tranzactie estimata de surse din piata la 15-20 de milioane de euro.
Achizitia diviziei de obiecte sanitare a Lasselsberger face parte dintr-o tranzactie mai ampla, prin care Roca Group a platit 29 de milioane de euro pentru cumpararea fabricii Inker din Croatia si a fabricii de obiecte sanitare a Lasselsberger, potrivit presei spaniole. Cele doua fabrici achizitionate de spaniolii de la Roca aveau o capacitate de productie totala de circa 900.000 de piese mari anual. In urma acestei tranzactii, austriecii au renuntat la unitatile de productie de obiecte sanitare pe care le aveau pe piata locala.
Fosta companie Cesarom avea cea mai mare capacitate de productie instalata de obiecte sanitare de pe piata, fiind estimata la circa 600.000 de piese pe an.
Reprezentantii grupului Roca nu au putut fi contactati pentru mai multe detalii referitoare la aceasta tranzactie, insa vor anunta la sfarsitul acestei saptamani strategia pe piata romaneasca.
Austriecii de la Lasselsberger au preluat in 2004 principalii producatori de gresie si faianta de pe piata interna, companiile Sanex Cluj si Cesarom Bucuresti.
Ulterior, Lasselsberger a incheiat un acord cu grupul german Villeroy & Boch in baza caruia au facut schimb de active intre Sanex si Mondial Lugoj, Lasselsberger preluand facilitatile de productie de placi ceramice de la Lugoj in schimbul cedarii unitatii de obiecte sanitare de la Cluj.
Piata de obiecte sanitare, estimata la circa 50-60 de milioane de euro, cu un ritm anual de crestere de circa 10-15%, a devenit in ultimii ani tinta celor mai mari producatori de profil din Europa.
Astfel, grupul german Villeroy & Boch a achizitionat in 1996 51% din actiunile companiei Mondial Lugoj si detine in prezent circa 99,56% din titlurile companiei, pentru care a platit circa 10 milioane de euro, suma la care se adauga investitii de 25 mil. euro in dezvoltarea afacerii pe piata locala. Odata cu intrarea pe piata locala, Villeroy & Boch a marit de patru ori capacitatea de productie din cadrul Mondial Lugoj, ajungand la un ritm de productie de 1,2 milioane de obiecte sanitare mari.
O alta tranzactie pe aceasta piata s-a derulat la sfarsitul anului trecut, cand producatorul de obiecte sanitare Cersanit din Polonia a achizitionat un pachet de 77,85% din actiunile companiei Romanceram din Roman, valoarea tranzactiei fiind de 2,3 milioane de euro. Ulterior, Cersanit si-a marit pana la 99% participatia detinuta la Romanceram.
Grupul spaniol Roca, cu sediul in Barcelona, are afaceri anuale de peste un miliard de euro si este prezent in circa 80 de tari, in care detine 40 de unitati de productie. Grupul a fost format in 1917 de catre fratii Roca si a produs initial radiatoare.
Roca a decis anul trecut sa intre pe piata locala, odata cu cresterea puternica a pietei locale de obiecte sanitare, determinata de dezvoltarea rapida a pietei rezidentiale din Romania.

Obiectele sanitare, magnet pentru marii producatori

Grupul german Villeroy & Boch a achizitionat in 1996 51% din actiunile companiei Mondial Lugoj si detine in prezent circa 99,56% din titlurile companiei, pentru care a platit circa 10 milioane de euro si a investit pana in prezent 25 mil. euro in dezvoltarea afacerii pe piata locala.
Austriecii de la Lasselsberger au preluat in 2004 principalii producatori de gresie si faianta de pe piata interna, companiile Sanex Cluj si Cesarom Bucuresti. Ulterior, Lasselsberger a cedat catre grupul german Villeroy & Boch unitatea de productie de obiecte sanitare de la Cluj si a preluat facilitatile de productie de placi ceramice de la Lugoj.
Producatorul de obiecte sanitare Cersanit din Polonia a achizitionat in octombrie 2006 un pachet de 77,85% din actiunile companiei Romanceram din Roman, valoarea tranzactiei fiind de 2,3 milioane de euro. Ulterior, Cersanit si-a marit pana la 99% participatia detinuta la Romanceram.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO