Companii

GSP: Scumpirea titeiului ne ridica afacerile spre 100 mil. dolari

21.08.2006, 21:14 39

Businessul companiei Grup Servicii Petroliere (GSP) a crescut cu 72% in primul semestru, pana la 40,4 milioane de euro fata de perioada similara a anului anterior, dupa achizitia, la finele lui 2005, a sase platforme marine de la Petrom.
Grup Servicii Petroliere, afacere controlata de catre Gabriel Comanescu, a cumparat platformele Petrom cu un credit contractat de la BCR, in valoare de 115 mil. dolari (92 mil. euro).
Gabriel Comanescu, 39 de ani, este unul dintre cei mai puternici jucatori pe piata utilajelor petroliere din Romania, el detinand si pozitia de presedinte al consiliului de administratie al companiei de profil Upetrom 1 Mai din Ploiesti.
Grup Servicii Petroliere a raportat pentru primele sase luni ale acestui an un profit net de in valoare de 1,17 mil. euro (4,2 mil. lei), in crestere cu 11% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Afacerea pe care o derulam este in stransa legatura cu evolutia cotatiilor internationale la produsele petroliere. Ascensiunea acestora s-a regasit in cresterea afacerilor noastre", a declarat Gabriel Comanescu, director general al companiei Upetrom Grup Management, firma care detine 90% din actiunile Grup Servicii Petroliere (GSP).
"De asemenea, a crescut valoarea contractelor pe care le detinem", a mai precizat directorul Upetrom Group Management, fara a da alte detalii.
"Pentru acest an estimam ca afacerile noastre vor depasi 100 de milioane de dolari (aprox. 80 de milioane de euro)", a precizat Comanescu.
Gabriel Comanescu detine 85,95% din actiunile Upetrom Group Management.
Grup Servicii Petroliere, infiintata in 2004, opereaza in prezent sase platorme de foraj marin, trei in Golful Persic si trei in Marea Neagra, si anume: Atlas, Fortuna, Prometeu, Saturn, Orizont si Jupiter.
Dupa preluarea Petrom de catre grupul petrolier austriac OMV, compania romaneasca a trecut la externalizarea unora dintre active si servicii catre terti, concentrandu-si strategia de extindere in directia businessului de baza - petrol si gaze, cu intregul lant, de la productie, rafinare la comert si distributie.
In acest context, Petrom a decis sa vanda platformele marine catre Grup Servicii Petroliere.
Comanescu sustine ca rambursarea imprumutului catre banca, unul dintre cele mai mari de pe piata, decurge conform graficului.
De asemenea, seful Upetrom Group Management a tinut sa infirme informatiile potrivit carora ar exista un interes din partea companiei Petromservice in ceea ce priveste achizitionarea celor sase platforme de foraj marin.
In acest moment, pe piata serviciilor si echipamentelor petroliere, Petromservice, companie desprinsa din Petrom, si Grup Servicii Petroliere sunt cei mai mari jucatori dupa cifra de afaceri. Grup Servicii Petroliere a raportat la finalul anului trecut o cifra de afaceri de 64,8 milioane de euro, de peste doua ori mai mare decat cea obtinuta in 2004.
Profitul net obtinut de companie a fost de 4,1 milioane de euro, in crestere cu 5% comparativ cu 2004. Pentru acest an compania a bugetat investitii care ar putea ajunge la 60 mil. euro. Grup Servicii Petroliere numara aproximativ 600 de angajati.
Saptamana trecuta, compania a anuntat retragerea platformei mobile de foraj marin Fortuna din apele teritoriale iraniene, ca urmare a rezilierii contractului cu Oriental Oil Company din Dubai, care a acumulat datorii catre Grup Servicii Petroliere in valoare de 17 mil. dolari (13,6 mil.euro).
Acum doar una dintre cele trei platforme care operau in aceasta zona mai livreaza servicii pentru Oriental Oil, companie care anterior vanzarii platformelor avea contract cu Petrom.
Printre clientii Grup Servicii Petroliere se afla Petrom, TPAO (compania nationala de petrol a Turciei) sau Toreador (SUA), companii pentru care sunt derulate servicii cu platformele operationale in zona Marii Negre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO