Companii

GTC: Apartamentele se vor mai ieftini din cauza problemelor de finanţare

GTC: Apartamentele se vor mai ieftini din cauza problemelor de finanţare

Foto Silviu Matei

Autor: Cristi Moga

06.03.2012, 00:07 2747

Piaţa imobiliară din România rămâne una problematică pentru compania israeliană GTC, al cărei portofoliu local s-a devalorizat pe parcursul anului trecut cu 120 de milioane de euro, potrivit raportului financiar al companiei listate pe bursa de la Varşovia.

GTC este unul dintre cei mai vechi investitori imobiliari din piaţa locală, cu o prezenţă de peste zece ani, timp în care au fost realizate iniţial clădirile de birouri Europe House şi America House din Piaţa Victoriei, vândute la preţuri foarte bune înainte de venirea crizei.

Şi în prezent israelienii au un proiect de birouri important în portofoliu, turnurile City Gate din Piaţa Presei, a căror valoare de piaţă s-a menţinut la 173 de milioane de euro pe parcursul anului trecut, potrivit aceleiaşi surse. Devalorizarea activelor are loc ca urmare a scăderii valorii de piaţă pentru primele trei centre comerciale realizate de companie pe piaţa locală - proiectele Galleria din Suceava, Piatra-Neamţ şi Buzău -, precum şi a terenurilor din portofoliu şi a ansamblurilor rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity din Bucureşti.

"În România preţurile apartamentelor noi au scăzut cu 50% faţă de vârful pieţei. Din cauza dificultăţilor din piaţa de creditare ipotecară, pe termen scurt sunt aşteptate noi reduceri de preţuri", spun reprezentanţii GTC, care solicitau la începutul anului preţuri de 88.600 de euro plus TVA pentru apartamentele cu trei camere din FeliCity, faţă de 180.000 de euro plus TVA în perioada de boom. Compania a realizat circa 1.000 de apartamente în proiectele FeliCity (324 de unităţi) şi Rose Garden.

Patru malluri, 85 mil. euro

Per total, portofoliul de centre comerciale deţinut de GTC în România a fost evaluat la aproape 85 de milioane de euro la sfârşitul anului trecut, în creştere datorită deschiderii în 2011 a unui proiect nou în Arad. Cu toate acestea, primele malluri ale companiei au continuat să se devalorizeze.

"Valoarea estimată a portofoliului de retail din România a ajuns la 84,4 milioane de euro, faţă de 58,8 mil. euro în 2010, ca urmare a deschiderii proiectului Galleria Arad şi a unei devalorizări a altor proprietăţi de retail ca urmare a deteriorării condiţiilor economice din România", spun reprezentanţii GTC.

Compania deţine şi un portofoliu important de terenuri, atât în zone din Bucureşti precum Băneasa sau Pipera, cât şi în oraşe ca Bistriţa şi Galaţi. Anul trecut GTC anunţase că va dezvolta până la sfârşitul acestui an o nouă clădire de birouri în Bucureşti, Ana Tower, în parteneriat cu omul de afaceri George Copos, dar în prezent finalizarea acestui proiect este incertă şi pentru reprezentanţii firmei israeliene.

GTC deţine în România şi Bulgaria active evaluate anul trecut la 561 mil. euro (faţă de 686 mil. euro în 2010) şi a obţinut pe aceste pieţe venituri de 26,5 mil. euro, în scădere cu 4% faţă de rezultatul din 2010. Începând de azi 6 martie, compania are şi un nou preşedinte, Alain Ickovics, după ce Eli Alroy şi-a înaintat demisia. Pe plan local operaţiunile companiei sunt conduse de peste zece ani de Shimon Galon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO