Companii

Gusto a vandut cu 40% mai mult in 2000

14.03.2001, 00:00 31



Firma franceza Gusto, producatoare de preparate din peste, a avut o cifra de afaceri in 2000 de 700.000 $, cu 40% mai mult decat in 1999, cand a vandut de 500.000 $. Profitul companiei este de circa 12-14% din cifra de afaceri, adica circa 90.000 $ in 2000.

Compania produce, ambaleaza si distribuie de preparate de peste - in special salate de icre si specialitati din peste, care contribuie cu 75% la cifra de afaceri.

"Segmentul nostru de piata sunt persoanele cu venituri inalte, adica un procent de cel mult 20% din totalul populatiei", spune Adrien Damour, directorul firmei.

Toata materia prima provine din import, Damour sustinand ca aceasta nu numai ca este de o calitate superioara fata de ceea ce se ofera in prezent pe piata romaneasca, dar este si mai ieftina.

Produsele sunt distribuite cu ajutorul celor cinci masini frigorifice pe care firma le are in dotare, exclusiv in "marile suprafete", dupa expresia lui Damour: Metro, Gima, Billa, Mega Image, La Fourmi si Nic.

Principalii concurenti ai firmei sunt Sardes si Negro, care folosesc aceleasi "mari suprafete"

Dealtfel, Damour preconizeaza o crestere a activitatii cu 30% pentru anul in curs tocmai pe seama intrarii pe piata romaneasca a unor noi mari nume in domeniul distributiei: Cora si Carrefour. O mica parte din produse au mers si la export, in 1998 firma obtinand licenta de export catre tarile din Uniunea Europeana.

Compania a investit pana acum circa jumatate de milioan de dolari, iar anul acesta vor mai fi investiti circa 50.000$, suma destinata achizitionarii de mijloace fixe: camioane, echipament frigorific, masini de ambalat, instalatii de aer conditionat.

Un alt domeniu de activitate il reprezinta serviciile integrate de receptie si cocktailuri - de la asigurarea preparatelor si bauturilor necesare pana la crearea ambientului - alegerea si punerea la dispozitie a fetelor de masa, asigurarea aranjamentelor florale.

Gusto are 22 de angajati. Salariul mediu al celor care lucreaza in administratie este de aproape 300 $, iar personalul din productie are un salariu mediu de 100 $.

Firma a fost infiintata in anul 1993, fiind constituita ca societate cu raspundere limitata, cu un capital initial de 10.000 $ care a fost marit la 20.000$ in prezent.

Fost corespondent de presa pentru Europa de Est si fara a avea o experienta anterioara in afaceri, Damour a fondat firma cu sprijinul unor experti francezi si cu finantare de Banca Mondiala.

In 1993 produsele oferite erau salatele de peste, salatele de legume si cateva sortimente de produse din carne. Firma a testat piata cu aceste produse, pastrandu-le in prezent pe cele cu care a realizat vanzarile cele mai importante: produsele din peste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO