Companii

Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom pentru Arpechim, dar evită să activeze clauze contractuale

Autor: Thomas Dinca - Mediafax

10.04.2011, 14:27 47

Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom (SNP) pentru adetermina compania să repornească rafinăria Arpechim Piteşti, dartrebuie să accepte că decizia aparţine investitorului străin, înfuncţie de interesele economice ale acestuia, şi nici nu poateactiva clauze speciale din contractul de vânzare, informeazăMediafax.

"Au fost iniţiate discuţii pentru a determina OMV Petrom sărepornească activitatea rafinăriei Arpechim Piteşti, însă deciziafinală aparţine investitorului, care se bazează pe propriileinterese economice. La un moment dat, a apărut şi ideea activăriiclauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoarela protejarea pieţei româneşti de petrol, dar s-a ajuns laconcluzia că aceasta nu poate fi folosită, deoarece are efecte doarîn cazul unei penurii de durată de petrol", au declarat surseoficiale.

Potrivit acestora, autorităţile caută în continuare soluţii princare să convingă investitorul să repornească rafinăria de laPiteşti.
Clauza privind protejarea pieţei de petrol şi gaze din România,inclusă în contractul de privatizare a Petrom, prevede că peperioada în care statul continuă să deţină mai mult de 10% dinacţiunile companiei, investitorul este obligat, în cazul uneicrize, să se consulte cu autorităţile cu privire la "acţiunilerezonabile" care trebuie luate pentru asigurarea în continuare aunei aprovizionări adecvate a pieţei din România. Clauza nu poatefi însă activată decât în cazul unei penurii de durată de petrol,produse petroliere sau gaze naturale, cauzată de insuficienţacantităţilor furnizate de surse din afara României.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iarMinisterul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietateadeţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzacţioneazăliber la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO