Companii

Guzu Chim, plan de 34 mil. euro

04.01.2006, 19:25 66

Producatorul de vopsele Guzu Chim estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 125 mil. de lei (34 mil. euro), in crestere fata de 92 milioane lei (25,2 milioane de euro) in anul 2005.

"Anul acesta ne vom dezvolta reteaua de distributie la nivel national, directa in Bucuresti si prin distribuitori in tara", spune Marga Alexe, directorul de marketing al Guzu Chim. Compania a incheiat si anul trecut cu o crestere importanta a cifrei de afaceri, de peste 40%, ca urmare a majorarii cererii de vopsele lavabile, tencuieli si vopsele structurate.

"Piata romaneasca a vopselelor este in plina dezvoltare si se caracterizeaza prin cresterea ponderii vopselelor lavabile, a tencuielilor si vopselelor structurate si scaderea ponderii vopselelor alchidice, din cauza utilizarii tamplariei de termopan", sustine Alexe.

Compania a investit anul trecut 10 mil. euro in noua fabrica de la Popesti-Leordeni, situata pe fosta platforma Viscofil. "Investitiile s-au indreptat catre reabilitarea cladirii si a infrastructurii existente, linii de fabricatie pentru vopsele lavabile si vopsele pe baza de solvent, in protectia mediului, precum si in productia de vopsele pulberi", precizeaza Alexe.

Guzu Chim a fost infiintata in 1994 si producea initial antigel, lichid de frana si solutie pentru curatarea continua a dotarilor tehnice. Afacerea este condusa de oamenii de afaceri Daniel Guzu si Viorel Berbec.

Guzu Chim a inregistrat in anul 2004 un profit de 1,27 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 17,7 milioane de euro. Compania are in prezent 350 de angajati, in crestere cu circa 100 de salariati fata de anul 2004. "Numarul de angajati creste in perioada de sezon, martie-octombrie, depasind 450 de persoane", explica Alexe.

Peste 95% din productia Guzu Chim este destinata in prezent pietei interne. Compania are doua centre de productie in Bucuresti si in Popesti-Leordeni.

Principalii competitori ai companiei pe piata de lacuri si vopsele, estimata la peste 140 milioane de euro, sunt Kober, Policolor si Dufa. Anul viitor, piata va inregistra o crestere de peste 10%, conform estimarilor Guzu Chim.

Consumul de vopsele va continua sa creasca in urmatorii ani datorita nevoii de restaurare a cladirilor vechi si a dinamicii constructiilor civile si industriale, afirma surse din piata.

"O dificultate cu care se confrunta producatorii de vopsele in acest moment este reprezentata de anevoioasa schimbare a mentalitatii consumatorului roman in ceea ce priveste inlocuirea produselor de acoperire pe baza de solvent cu cele pe baza de apa", mentioneaza Alexe. Mai multi investitori strategici s-au interesat in ultima vreme de preluarea primilor trei jucatori - Kober, Policolor Bucuresti si Dufa Romania, tentati de ratele atractive de profit si de potentialul mare de crestere al pietei. In 2005, fondul de investitii Advent International a preluat afacerea Dufa pentru 18 milioane de euro.

Potentialul pietei este dat de faptul ca Romania are o cerere de vopsea in crestere, dar inca inregistreaza una dintre cele mai mici medii de consum din Europa, cu numai 2,8 kg per capita, fata de Ungaria cu 9 kg, Cehia - 12 kg, Germania - 17 kg sau statele nordice cu o medie de peste 20 kg, potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO