Companii

Happy Tour: Este imposibil să faci un plan de dezvoltare pe cinci ani din cauza instabilităţii politice

Happy Tour: Este imposibil să faci un plan de dezvoltare pe cinci ani din cauza instabilităţii politice

Autor: Mirabela Tiron

04.08.2012, 20:27 640

Javier Garcia del Valle, directorul general al grupului Happy Tour, cel mai mare jucător de pe piaţa agenţiilor de turism, spune că din cauza instabilităţii politice este imposibil în România să faci un plan de dezvoltare pe cinci ani, iar pentru a ţine businessul conectat la realităţile din piaţă se fac previziuni la fiecare trei luni.

"Tot timpul se întâmplă ceva care îţi schimbă prognozele. Această instabilitate arată că businessul nu este în si­guranţă aici, pentru că mulţi factori externi îl afectează. Noi vrem să facem business, nu facem politică", spune el.

Datele oficiale legate de cifra de afaceri consolidată a grupului în primele şase luni nu au fost definitivate, însă estimările lui Javier Garcia del Valle arată un nivel de 30 de milioane de euro, iar până la finalul anului managerul aşteaptă o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro.

Pentru a actualiza afacerea la realitatea din piaţă, şeful grupului Happy Tour face la fiecare trei luni previziuni pe fiecare linie de business. Mai mult, vânzările sunt monitorizate zilnic.

Firma Happy Tour Srl a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 165 de milioane de lei (35,8 milioane de euro) şi un profit de 910.000 de lei (197.000 de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Dacă cifra de afaceri a fost în creştere cu 17,8% în lei, profitul s-a redus uşor.

"Am avut 40.000 de locuri ocupate pe cursele charter către destinaţii din străinătate, cu 10% mai mult ca anul trecut, însă sub estimările noastre de creştere de 15-20%, rezultat cauzat de instabilitatea politică. Suntem mulţumiţi, însă moderat."

Un grup consolidat

Grupul condus de Garcia del Valle include agenţia de turism Happy Tour, ce operează în prezent 77 de birouri proprii şi asociate în 48 de oraşe din ţară, agenţia online Paravion.ro, Travel House - vacanţe de lux (care a fost integrată în compania Happy Tour) şi Prestige Tours - touroperatorul pe incoming şi outgoing al grupului, ale cărui programe se vând în reţeaua de peste 1.000 de agenţii partenere din ţară. Spaniolii de la fondul de investiţii GED au cumpărat anul trecut pachetul majoritar de acţiuni la Prestige Tours de la omul de afaceri Mircea Vladu, fondatorul companiei şi cel care deţine funcţia de director executiv. Achiziţia a fost făcută prin intermediul agen­ţiei de turism Happy Tour, controlată de spanioli. Această tranzac­ţie vine după ce cu un an în urmă a fost bifată achiziţia Paravion şi a Travel House.

Companiile cum­pă­rate de GED, Paravion şi Prestige Tours, şi-au men­ţinut numele şi operează inde­pendent de Happy Tour, aceste firme venind în completarea busi­nessului Happy Tour.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO