Companii

Heineken vinde si apele preluate odata cu Bere Mures

10.05.2009, 16:21 42

Vanzarea fabricii de ape minerale din judetul Hunedoara, preluata de grupul olandez Heineken odata cu achizitia companiei Bere Mures, in martie 2008 consemneaza exit-ul grupului olandez din doua afaceri care nu fac parte din core-businessul producatorului olandez de bere - turism, respectiv productie si imbuteliere de ape minerale.

Anul trecut, Heineken a vandut hotelul Germisara din Geoagiu-Bai catre unul dintre fondatorii Bere Mures, Gheorghe Grec, la scurt timp dupa ce tranzactia de peste 150 de milioane de euro dintre Heineken si Bere Mures a fost incheiata. Inital, producatorul muresean de bere platise 600.000 de euro pentru achizitia acestui hotel de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului in anul 2004. Odata cu preluarea hotelului, Grec a incercat sa rascumpere si fabrica de ape, "insa nu s-a ajuns la niciun acord".
Potrivit unor surse din piata, producatorul de bere a semnat recent un acord cu Ioan Balan, antreprenorul din Covasna, cunscut in special pentru dezvoltarea producatorului de lactate Covalact, afacere vanduta in toamna anului 2007 catre fondul de investitii SigmaBleyzer.
Ioan Balan, 61 de ani, obtinea astfel aproximativ sapte milioane de euro in urma vanzarii a 70% din titlurile companiei Covalact catre fondul de investitii american.
Faptul ca Balan a redevenit proprietar al unei afaceri cu activitati in industria alimentara nu este insa o surpriza.
Cu doi ani in urma, imediat dupa vanzarea a 70% din titlurile Covalact, Balan spunea ca intentioneaza sa investeasca o parte din suma obtinuta in urma tranzactiei "in parteneriate de colaborare cu companii deja existente din domeniul productiei sau turismului, respectiv agroturismului".
Chiar si dupa finalizarea vanzarii Covalact el a ramas in conducerea executiva a companiei, aceasta fiind una dintre cerintele fondului de investitii.
In luna ianuarie a acestui an, Balan a renuntat la functia de director general al Covalact declarand insa ca va mai pastra pe o perioada limitata functiile de membru al consiliului de administratie si de consultant in cadrul companiei.
Actionarii Bere Mures au investit aproximativ trei milioane de euro in achizitia si renovarea acestei fabrici de ape minerale situata in localitatea Bacaia, din judetul Hunedoara.
Aceasta dispune in prezent de doua linii de productie de apa carbogazoasa, una de apa plata si are aproximativ 30-40 de angajati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO