Companii

Hidroconstructia scade in plin boom al constructiilor

04.02.2008, 18:53 22

Afacerile Hidroconstructia, cea mai mare companie de constructii din Romania, au scazut cu 9,14% in 2007, pana la 729,3 milioane de lei (197 de milioane de euro), potrivit datelor preliminare ale companiei, din cauza lipsei finantarilor necesare sustinerii proiectelor aflate in derulare.
"Anul trecut nu au fost asigurate sursele de finantare la nivelul programului stabilit, conform portofoliului de contracte semnat, in ciuda faptului ca acesta era peste valoarea celui din 2006", a declarat directorul general al companiei, Emil Timofti, citat de Mediafax.
In acelasi timp, afacerile Hidroconstructia au fost influentate pozitiv anul trecut de implementarea unor tehnologii noi in executia proiectelor, de modernizarea dotarilor tehnice si de strategia de participare la licitatiile privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a mai spus Timofti.
Spre comparatie, in anul 2006, compania a avut afaceri de 802,4 milioane de lei (216,8 milioane de euro).
Hidroconstructia a inregistrat si o reducere a profitului net pe anul trecut, comparativ cu 2006, de circa 14,5%. Profitul net al companiei a fost de 50,3 milioane de lei in 2007 (13,6 milioane de euro), fata de 58,9 milioane de lei (15,9 de milioane de euro) in 2006.
Pentru 2008, compania si-a bugetat o cifra de afaceri de aproximativ 832 de milioane de lei (225 de milioane de euro), in crestere cu 12,4% comparativ cu rezultatul financiar al anului trecut. Hidroconstructia are in curs de executie lucrari ce totalizeaza 211,8 milioane de euro, la aceast portofoliu urmand sa fie adaugate contractele castigate in decursul acestui an.
Compania are programate investitii de 23 de milioane de euro pentru 2008. Din acest total, 18,4 milioane de euro vor fi alocati pentru dotare tehnica, iar 4,6 milioane de euro pentru achizitia de terenuri si realizarea unor constructii. In 2007, societatea a realizat investitii de 21,4 milioane de euro.
Anul trecut au existat mai multe cereri de vanzare a companiei, dar nu au fost incepute negocieri in acest sens, a mai afirmat oficialul ompaniei.
"Am primit solicitari de la mai multe firme straine de constructii si fonduri de investitii pentru achizitia companiei, insa deocamdata nu au fost initiate discutii in acest sens, Hidroconstructia nefiind de vanzare in acest moment", a mentionat Timofti.
Potrivit propriilor estimari, Hidrocontructia detine 2% din piata lucrarilor de constructii, avand, la nivelul lui 2007, 8.680 de salariati, cu 160 mai putin decat in 2006.
Piata constructiilor va fi influentata in acest an de capacitatea Romaniei de accesare a fondurilor de coeziune post-aderare si de atragerea de investitii straine directe, conform companiei.
Hidroconstructia a contractat anul trecut un imprumut sindicalizat, in valoare de 60 de milioane de euro, de la un consortiu condus de BRD-Groupe Societe Generale, fondurile fiind destinate finantarii si garantarii proiectelor care vor fi dezvoltate de companie pe termen mediu.
BRD estima la acea data ca Hidroconstructia are un portofoliu de contracte pe termen mediu de peste 900 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO