Companii

Hidroelectrica poate menţine clauza de forţă majoră în contractul cu Energy Holding

Autor: Carol Dan - Mediafax

16.12.2011, 16:35 527

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, joi, că Hidroelectrica poate menţine clauza de forţă majoră în contractul de livrare a energiei către compania Energy Holding, activată la sfârşitul lunii septembrie.

"Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a hotărât joi menţinerea aplicării clauzei de forţă majoră în contractul existent între Hidroelectrica şi Energy Holding, până la judecarea pe fond a litigiului care există între producătorul de electricitate şi Camera de Comert şi Industrie a României (CCIR)", se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare.

Hidroelectrica a obţinut, la sfârţitul lunii septembrie, toate avizele necesare de la CCIR pentru a activa clauza de forţă majoră, situaţie impusă de seceta prelungită care a determinat scăderea semnificativă a producţiei de electricitate.

Întrucât, din cauza scăderii debitelor râurilor care alimentează lacurile care deservesc hidrocentralele, Hidroelectrica nu mai putea să îşi onoreze contractele de vânzare a energiei, compania de stat a notificat toţi beneficiarii că va reduce cantităţile furnizate.

Chiar dacă Hidroelectrica a aplicat clauza de forţă majoră tuturor contractelor, la sfârşitul lunii noiembrie compania Energy Holding a obţinut anularea avizului de forţă majoră emis de CCIR. Energy Holding a fost singura companie care a obţinut de la CCIR anularea avizului de forţă majoră.

Hidroelectrica a acţionat CCIR în instanţă, considerând că anularea de către CCIR a avizului este nelegală.

"Hidroelectrica a acţionat CCIR în instanţă pentru a solicita suspendarea executării unei rezoluţii prin care biroul de conducere al CCIR a dispus retragerea avizului de existenţă a forţei majore, care fusese eliberat în 27 septembrie pentru contractul încheiat cu Energy Holding. Avize similare, care certificau existenţa situaţiei de forţă majoră, au fost emise pentru toate contractele de furnizare a energiei derulate de către Hidroelectrica, astfel încât Hidroelectrica a furnizat tuturor beneficiarilor de contracte doar energia obţinută în hidrocentralele proprii", se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, cererea de intervenţie a Energy Holding în acest proces, în apărarea CCIR, a fost respinsă de instanţa de judecată.

Energy Holding se numără printre companiile care cumpără energie direct de la Hidroelectria, pe baza unor contracte bilaterale şi la preţuri mai mici decât cele de pe bursa de energie OPCOM. Astfel de contracte au intrat inclusiv în atenţia FMI şi a Comisiei Europene, care au cerut Guvernului să le rezilieze.

Hidroelectrica a notificat luni toţi beneficiarii de contracte directe că are intenţia să rezilieze acordurile "la primul termen posibil". Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2.000, iar circa jumătate dintre acorduri au fost preluingite până în 2018.

Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din ţară, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO