• Leu / EUR4.9050
  • Leu / GBP5.8089
  • Leu / USD4.7905
Companii

Horváth & Partners: Preţul materiilor prime pentru lactate va crește cu peste 5%, dar costul producţiei de mezeluri ar putea scădea cu 2%.”Viitorul mezelurilor şi al lactatelor, cel puţin pe termen mediu, este al segmentelor marcă proprie sau economice”

Horváth & Partners: Preţul materiilor prime pentru lactate va crește cu peste 5%, dar costul producţiei de mezeluri ar putea scădea cu 2%.”Viitorul mezelurilor şi al lactatelor, cel puţin pe termen mediu, este al segmentelor marcă proprie sau economice”

Autor: Roxana Rosu

19.08.2020, 14:49 119

Preţul materiilor prime în industria lactatelor va creşte cu peste 5% până la finalul lui 2020, în timp ce costul producţiei de mezeluri ar putea scădea cu circa 2%, arată studiul realizat de Horváth & Partners în perioada mai – iulie.

Conform cercetării, de la începutul lui martie şi până în iulie, costurile materiilor prime necesare au scăzut cu aproximativ 10% pentru carnea crudă, dar au crescut cu peste 4% pentru laptele crud. 

În contextul pandemiei, noile măsuri de igienă şi siguranţă vor avea drept consecinţă creşterea costului unitar de producţie cu 1-2%, în industria mezelurilor şi a lactatelor.

„Aceste evoluţii ale costurilor de producţie survin pe fondul unor deficienţe structurale majore. Referitor la piaţa de lapte, România ocupă primul loc din Uniunea Europeană ca pondere a fermelor cu mai puţin de zece capete de vaci de lapte, cu 72%, urmată de Lituania cu 26%. De asemenea, vedem o preferinţă mare pentru rasa locală de vaci de lapte, Bălţata Românească, chiar dacă aceasta are un randament al lactaţiei considerabil mai mic, de 15-18 litri/ zi, comparativ cu alte rase consacrate de vaci de lapte, cum este Holsten, 32-38 litri/ zi. Competitivitatea pieţei de lapte crud, şi în consecinţă a pieţei de lactate, este semnificativ redusă de aceste aspecte”, a arătat Vlad Gheorghe, Senior Project Manager al Horváth & Partners România.

În ceea ce priveşte piaţa de carne, studiul relevă faptul că preţul cărnii crude va rezista mai bine, având în vedere disponibilitatea mai mare a producţiei locale. Astfel, pentru preţul cărnii crude de porc este estimată o scădere de aproximativ 2%, în timp ce preţul cărnii crude de pui se va diminua cu mai puţin de 2%.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9050
Diferență: -0,3251
Ieri: 4.9210
Azi: 4.7905
Diferență: -0,8794
Ieri: 4.8330
Azi: 5.8089
Diferență: -0,4899
Ieri: 5.8375
Azi: 5.0290
Diferență: -0,2024
Ieri: 5.0392