Companii

Hotelurile au preturi nejustificat de mari

15.09.2004, 00:00 20

Hotelurile din Romania nu vor opera in perioada urmatoare majorari semnificative de preturi, acestea fiind deja prea mari avand in vedere cererea de pe piata si puterea de cumparare a clientilor, sunt de parere reprezentantii industriei de profil.
"Piata nu mai suporta deocamdata majorari de preturi. Chiar daca a crescut usor numarul de turisti, nu se justifica si o ridicare a tarifelor. Hotelurile din Romania practica deja preturi mai mari dect cele din tarile vecine", a declarat Paul Marasoiu, presedintele firmei de consultanta hoteliera Peacock Global Hotel Management.
Potrivit lui Marasoiu, tariful mediu net anual la hotelurile de trei stele din Bucuresti este de 55-58 de euro pe camera, fara mic dejun, in conditiile in care media din Praga este de 42-44 de euro, si chiar de 33-35 de euro in extrasezon, iar Budapesta, de circa 50 de euro.
"Ambele orase au structuri de reuniuni foarte bine puse la punct, iar afluxul constant de vizitatori le permite sa ridice tariful mediu. Chiar si asa, nu ajung insa la nivelul practicat in Bucuresti", a adaugat Marasoiu.
In ceea ce priveste celelalte orase din Romania, media se cifreaza la 38-40 de euro pe camera, tarif care se va mentine si in perioada urmatoare, cel putin pana la aparitia unor investitii majore in hoteluri de mari dimensiuni.
"Hotelurile din provincie nu mai pot majora tarifele pentru ca nu exista suficienta cerere. Situatia s-ar putea schimba odata cu amenajarea autostrazii Bucuresti-Oradea, care va determina majorarea turismului de afaceri in acea zona. Un alt element care va influenta preturile din provincie este realizarea unor investitii majore, in unitati de mari dimensiuni, pentru ca pana acum s-au facut doar cosmetizari si nu exista o structurare clara a ofertei, in functie de segmentul de piata caruia i se adreseaza unitatile de cazare", a precizat Marasoiu.
O situatie similara se regaseste si in cazul unitatilor de cazare din statiunile montane, in special cele de pe Valea Prahovei, care mizeaza pe sezonul sarbatorilor de iarna. In ultimii ani, preturile practicate de Craciun si mai ales de Revelion au crescut exponential, concurind cu cele la sejururile in strainatate.
"Tarifele de Revelion vor fi in acest an comparabile, in euro, cu cele de anul trecut, adica intre 200 de euro si 750 de euro pe Valea Prahovei. Ele sunt deja foarte mari, iar piata e la maxim, nu mai suporta majorari", a afirmat Dragos Raducanu, director executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
La randul sau, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu, este de parere ca preturile la pachetele de Revelion sunt la un nivel prea ridicat, dar nu exclude posibilitatea unor cresteri usoare de tarife si in acest an.
"Anul trecut, era foarte greu sa gasesti un loc de Revelion pe Valea Prahovei si acelasi lucru se va intampla probabil si in 2004. Cererea pentru aceasta zona este foarte mare si hotelierii ar putea ridica un pic tarifele, chiar daca ele sunt deja mari", a spus Morariu.
In cazul celorlate statiuni, preturile vor ramane la acelasi nivel cu cel din 2003, cand locurile de cazare au fost ocupate in proportie de cel mult 70%, astfel ca majorarile de tarife nu sunt justificate. 
Saturarea pietei in ceea ce priveste preturile va influenta si situatia din sezonul estival viitor, reprezentantii industriei considerind ca preturile vor fi mentinute la un nivel apropiat de cel din acest an.
"Unii hotelieri de pe litoral vor incerca sa impuna o majorare a preturilor, dar risca sa ramana cu locurile neocupate. Agentiile de turism nu vor accepta cresteri majore pentru ca au interesul sa vanda cat mai multe bilete si sa mentina un echilibru intre ceea ce doresc hotelierii si ceea ce suporta clientii", sustine Raducanu.
El a adaugat ca numarul turistilor de pe litoral a crescut in acest an tocmai pentru ca preturile au fost egale sau chiar mai mici decat cele din 2003.
Potrivit presedintelui ANAT, tarifele pe litoral, in sezonul 2005, vor creste cu maxim 7-10%, in lei, in statiunile din sud, si cu 10-20% in Mamaia.
Preturile pachetelor de Revelion si cele pentru sezonul viitor de pe litoral vor fi negociate de reprezentantii hotelurilor si agentiilor cu ocazia Bursei de Turism, organizata saptamana viitoare, la Saturn.



Hotelurile din Bucuresti au acum ocupare de 100%
Hotelurile bucurestene vor avea in aceasta luna un grad de ocupare de aproape 100% ca urmare a desfasurarii Congresului International al Postelor. Evenimentul, care a inceput ieri, va dura trei saptamani, interval in care Bucurestii vor fi vizitati de cei peste 1.500 invitati din aproape toate tarile lumii. "Datorita Congresului Postelor, incasarile din septembrie vor fi cu 25% mai mari decat in mod obisnuit", a spus la randul sau Antoni Kuhnen, directorul general al hotelului Howard Johnson. "In acest moment hotelul este plin si peste jumatate dintre clienti sunt invitatii de la Congres", a spus Gabriela Oude-Vrieling, directoarea de marketing si vanzari a hotelului J.W. Marriott.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO