Companii

Iarna lunga a adus pierderi mai mari la Bermas

21.05.2003, 00:00 13

Producatorul de bere Bermas Suceava a inregistrat in primul trimestru al anului o pierdere de 4,7 miliarde de lei, fata de o pierdere de 0,1 miliarde de lei in perioada similara a anului anterior. Rezultatele financiare slabe pe primul trimestru al anului sunt caracteristice producatorilor de bere datorita cererii reduse pentru acest produs in sezonul rece.
Iarna lunga din acest an a insemnat astfel pentru Bermas pierderi mai mari si vanzari mai mici fata de cele din 2002. Cifra de afaceri a companiei a scaut cu 20% in termeni nomilali fata de primul trimestru al anului trecut si a ajuns la 26 miliarde de lei.
Compania detine maricile de bere  Bermas Pils, Calimani si Suceava, iar aria de distributie cuprinde toate judetele Moldovei, cea mai mare pondere in vanzari fiind detinuta de judetele Suceava, Botosani si Neamt. Cea mai mare parte a vanzarilor societatii este reprezentat de berea la halba.
Pentru acest an conducea societatii si-a propus sa obtina un profit net de 38 miliarde de lei, in crestere fata de 32 miliarde de lei in 2002. Cifa de afaceri a companiei pentru acest an ar urma sa ajunga 334 miliarde de lei.
Actiunile Bermas sunt listate la catagoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde primele luni ale anului au adus schimbari semnificative in structura actionariatului. O sociatete din Tulcea, Mirex SRL a cumparat de la SIL Prodinvest un pachet de 9,9% din actiunile producatorului de bere, in timp ce Bermas a cumparat un pachet de aproape 6% din actiunile proprii de la National Bere Holding. Cumpararea de catre societate a actiunilor proprii a insemna ca ceilalti actionari ai companiei vor avea dreptul la o cota mai mari din dividendele distribuite si din drepturile de vot in Adunarea Generala a Actionarilor.
Actiunile Bermas au inregistrat fluctuatii puternice in ultimele luni, cand au oscilat intre 11.000 si 14.500 lei./actiune. Ultima tranzactie de pe piata s-a realizat la 12.000 lei/actiune. La aceasta cotatie capitalizarea bursiera a Bermas este de 3,5 milioane de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO