Companii

Iberia ar putea cumpara actiuni la British Airways

28.07.2000, 00:00 19



Iberia, compania aeriana spaniola care urmeaza sa fie vanduta pe bursa in luna octombrie, nu exclude preluarea, in viitor, a unui pachet de actiuni la propriul actionar British Airways Plc, anunta Reuters, citandu-l pe a presedintele Xabier de Irala. BA detine in prezent 9% din Iberia si doua locuri in Consiliul de Administratie.

"Relatiile cu British Airways vor continua sa se dezvolte. Trebuie sa fim atenti la reducerile de cheltuieli si la cele mai bune moduri de a le realiza", a apus Irala, intr-un interviu acordat joi, adaugand ca exista 18 grupuri mixte care examineaza posibilitatile de reducere a costurilor in diferite domenii. In mod obisnuit, acordurile de parteneriat sunt mai degraba cimentate prin detineri reciproce de actiuni decat prin investitii unilaterale, a spus el.

"Nu exclud detinerea de participatii reciproce in viitor, de ce nu ? Fuziunile si aliantele dintre companiile europene vor continua. Este clar ca vom vedea o crestere a concentrarii in Europa. Cred ca este un proces ireversibil", a mai spus Irala.

Intrebat daca i s-ar parea binevenita o crestere a participatiei BA in viitor, Irala s spus: "Important este sa existe un motiv clar pentru a fi parteneri in domeniul operarii, cel comercial si sa facem reduceri de costuri. Daca asa ceva exista, procentul de actiuni detinut creste, iar asta ajuta la coordonarea eforturilor".

BA, impreuna cu banca de economii Caja Madrid, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria si distribuitorul Logista, sunt cele mai mari din grupul de actionari care a cumparat 40% din Iberia la sfarsitul anului trecut, ca un prim pas catre privatizarea completa a liniei aeriene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO