Companii

"Îmi cer scuze pentru românescul meu, sunt mulţi ani de când n-am mai vorbit românesc". Cum cuceresc românii Africa

"Îmi cer scuze pentru românescul meu, sunt mulţi ani de când n-am mai vorbit românesc". Cum cuceresc românii Africa

Autor: Carol Dan

17.12.2011, 12:16 1874

Dacă, români fiind, v-aţi săturat de Europa, mergeţi în Africa. De ce? Pentru că românii sunt consideraţi "popor prieten", care nu discriminează din cauza culorii pielii. Cel puţin aşa mi-a spus un vânzător, pe o stradă din Dakar.

M-am lămurit de toate astea într-o deplasare de zece zile în Senegal, Guinea, Guinea Bissau şi Capul Verde. Vizita, o iniţiativă comună a grupului Tender, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, precum şi a EximBank şi a Agenţiei Naţionale de Export-Import a României (ANEIR), a avut ca scop găsirea de pieţe pentru companii româneşti din varii domenii, precum IT, energie, transport sau construcţii.

Din delegaţie au mai făcut parte reprezentanţi ai aproximativ 20 de companii româneşti, precum Prospecţiuni, Romenergo, Urban Proiect sau Electricom. Ovidiu Tender, al cărui "cartier general" african este în Dakar, locuieşte într-o vilă închiriată de la o doamnă, fost ministru în Senegal. Se gândeşte chiar s-o cumpere, dar preţul e destul de mare: un milion de dolari. De un an, de când prospectează Africa în căutarea de oportunităţi de afaceri, este cunoscut atât de oficiali guvernamentali, cât şi de vânzătorii din piaţă şi este întâmpinat de toţi cu apelativul "mon ami". Citiţi despre românii care au decis să investească în Africa pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO