Companii

Imobil de birouri Cascade de 20 mil. euro

05.08.2005, 19:11 101

Dezvoltatorul imobiliar Cascade va incepe in urmatoarea perioada lucrarile la un imobil de birouri in zona de nord a Capitalei, Cascade Park Plaza, investitia fiind estimata de oficiali la aproximativ 15-20 de milioane de euro.

"Suprafata construita va fi aproximativ 18.000 de metri patrati, iar suprafata neta de inchiriat va fi 15.000 de metri patrati. Ca investitie, e vorba de o suma de aproximativ 20 de milioane de euro", spun reprezentantii dezvoltatorului.

Ei sustin ca livrarea pe piata a imobilului este programata pentru sfarsitul anului viitor.

Dezvoltatorul Cascade, detinut de fondul olandez de investitii East & Central European Venture Capital, a livrat deja de anul trecut primul sau proiect pe piata locala, Cascade Offices, o cladire de birouri de 4.300 de metri patrati in zona Buzesti din apropierea Pietei Victoriei din Capitala.

"Investitia a fost de aproximativ 8 milioane de euro, iar cladirea este inchiriata in proportie de 96%", adauga oficialii Cascade.

Printre chiriasii caldirii de birouri din zona Buzesti se afla companii cu activitati in domeniul financiar-bancar, precum ProCredit sau Aviva, dar si media (HBO) sau petrolier (Rompetrol).

Oficialii Cascade nu au dorit sa faca comentarii legat de pretul mediu de inchiriere in cazul contractelor deja inchiriate, insa studiile indica un pret mediu de inchiriere in cazul spatiilor de birouri clasa A de 18-20 de euro pe metru patrat.

Zona din apropierea Pietei Victoriei a atras in ultimii ani investitii importante in domeniul imobiliar, in special in cazul imobilelor de birouri. Apropierea de aerportul Otopeni, dar si de zona rezidentiala din nordul Capitalei a determinat in ultimii ani aparitia unor imobile de birouri de anvergura precum turnul BRD sau Europe House (sediul operatorului de telefonie mobila Orange). In plus, alte constructii de anvergura sunt in prezent in derulare in aceasta zona, la sfarsitul acestui an urmand a fi livrate pe piata America House si Bucharest Corporate Center, care insumeaza mai bine de 35.000 de metri patrati.

Zona dedicata imobilelor de birouri s-a extins si pana in apropiere de piata Charles de Gaulle, unde a fost livrata cea mai mare caldire de birouri de pe piata locala, Charles de Gaulle Plaza.

Imobilele de birouri au fost in ultimii ani principala tinta pentru achizitiile facute de investitorii de anvergura europeni. Fondurile de investitii austriece, precum CA Immo, Immofinanz sau Europolis au achizitionat proiecte de cladiri de birouri precum Opera Center (situata in zona Izvor), Europe House (in Piata Victoriei) Iride Business Park (in zona Pipera) sau Global Business Center (in zona Politehnica).

Alte fonduri de investitii au anuntat ca au disponibile sume importante, de ordinul sutelor de milioane de euro, pentru investitii in piata imobiliara romaneasca, nu doar in cazul imobilelor de birouri, ci si al proiectelor comerciale sau al celor industriale.

Randamentele oferite de investitiile imobiliare din Romania sunt cu cateva procente superioare celor pe care le ofera o investitie similara in tari precum Cehia, Polonia sau Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO