Companii

Imperiul Telefonica se extinde

07.06.2000, 00:00 14



Compania Telefonica a anuntat ca va achizitiona firma MediaWays - divizia de servicii Internet a grupului media german Bertelsmann - contra sumei de 1,6 miliarde de dolari, platiti in actiuni. Noul acord intervine la mai putin de o luna dupa ce grupul spaniol, prin intermediul diviziei Terra Networks, a reusit sa preia controlul asupra portalului american Lycos, construindu-si astfel o baza serioasa in domeniul serviciilor Internet. Cumpararea efectiva a diviziei MediaWays va avea loc in 2001 si va asigura firmei Telefonica o platforma europeana in domeniul transmisiei de date.

MediaWays este cel de-al doilea operator de retele cu Protocol Internet (IP) din Germania, dupa Deutsche Telekom, avand printre clientii sai unii dintre cei mai importanti furnizori de servicii online din aceasta tara. In plus, MediaWays ofera servicii intranet pentru companii. Pe ansamblul anului trecut firma germana a obtinut venituri de peste 350 milioane de marci. Lista clientilor sai include trusturi ca DaimlerChrysler, America Online si Toyota Motor. Un purtator de cuvant al grupului Telefonica a declarat ca veniturile MediaWays se dubleaza, practic, in fiecare an. Achizitia firmei germane va fi finantata prin actiuni ale diviziei Telefonica Data, care urmeaza sa fie listata la bursa inainte de sfarsitul anului viitor.

Grupul spaniol a declansat in ultimele luni o adevarata ofensiva pe piata europeana in incercarea de a-si construi o baza solida in domeniul serviciilor de telefonie mobila si al celor de acces la Internet. Compania participa la mai multe licitatii pentru acordarea unor licente de telefonie mobila in standard UMTS (Universal Mobile Telecommunication System). Cu toate acestea,

Telefonica a avut parte si de cateva esecuri in ultima perioada. Printre acestea se numara fuziunea ratata cu operatorul olandez KPN Telecom. si retragerea de la licitatia organizata in Marea Britanie pentru acordarea a patru licente de telefonie mobila in norma UMTS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO