Companii

In asteptarea privatizarii, Laminorul Braila si-a redus pierderile

30.05.2005, 18:11 24

Producatorul de metale feroase Laminorul Braila a reusit in primul trimestru al acestui an sa-si reduca pierderile cu peste 40% fata de perioada similara a lui 2004. La sfårsitul lunii martie, societatea inregistra o pierdere de 260.000 de euro (9,7 mld. lei), comparativ cu 435.000 de euro (17,6 mld. lei) anul trecut.

Reducerea pierderilor companiei se datoreaza, in primul rånd, majorarii cu circa 170% a cifrei de afaceri, de la 0,7 milioane de euro (28 mld. lei) påna la 1,94 milioane de euro (71,8 mld. lei).

In raportul transmis de companiei catre RASDAQ se arata totusi ca rezultatul negativ inregistrat in primele trei luni ale anului se datoreaza nerealizarii productiei fizice la nivelul capacitatilor reale, din cauza cererii foarte scazute pe plan intern, materializata prin comenzi mici din partea beneficiarilor. La aceasta se adauga depasirea consumurilor specifice cu materia prima si a consumurilor energetice. Reprezentantii societatii nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe informatii.

In prezent, Laminorul Braila este in administrarea speciala a AVAS, aflåndu-se in plin proces de reprivatizare. Compania a fost preluata anul trecut de catre grupul international Tenaris, impreuna cu Silcotub Zalau si Tubinox Bucuresti. Tenaris a preluat atunci societatea Tubman International, care detinea participatii majoritare la cele trei companii. Ulterior, Tenaris a cesionat Laminorul Braila statului romån.

In acest moment, AVAS controleaza 69,99% din actiunile Laminorul Braila, in timp ce Tubman International mai detine 16,22% din actiuni. Restul de 13,8% din actiuni sunt detinute de actionari minoritari, persoane fizice si juridice.

La sfårsitul lunii noiembrie 2004, Guvernul a imputernicit AVAS, printr-o ordonanta de urgenta, sa acorde un imprumut rambursabil in limita sumei de 95 de miliarde de lei (2,5 milioane de euro la un curs mediu de 38.000 lei). Imprumutul a fost acordat pe o perioada de trei ani, cu termen de garantie de un an. Ulterior, Consiliul Concurentei a derulat o ancheta cu privire la acest imprumut, hotarånd ca a fost incalcata legislatia privind acordarea imprumuturilor de stat. Consiliul a solicitat societatii sa returneze suma de 95 de miliarde de lei primita de la AVAS, impreuna cu dobånzile aferente.

Anul trecut, Laminorul Braila a realizat o cifra de afaceri de 2,9 milioane de euro, in scadere cu 40% comparativ cu 2003. Veniturile societatii au crescut insa cu 20% datorita vånzarii unor active, contribuind la reducerea pierderilor de circa 6 ori, påna la nivelul de 0,4 milioane de euro.

Actiunile companiei Laminorul Braila sunt listate pe Bursa Electronica RASDAQ. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 1.600 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 0,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO