Companii

In cel mai bun an din constructii de dupa '90, profitul Holcim a scazut cu 34,5%

In cel mai bun an din constructii de dupa '90, profitul Holcim a scazut cu 34,5%

Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania

24.06.2008, 20:47 22

Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, a raportat anul trecut o scadere de 34,5% a profitului net, pana la 114,5 mil. lei (34,3 mil. euro). In aceste conditii, marja neta a companiei a scazut la 11,5%, fata de 22,6% in 2006.
Anul 2007 a fost cel mai bun an din constructii de dupa '90, cand piata a crescut cu 34% fata de anul precedent.
Principalii factori care au influentat reducerea profitului au fost cresterea accelerata a cheltuielilor operationale in comparatie cu ritmul vanzarilor si aprecierea euro fata de leu.
"Reducerea se datoreaza pe de o parte cresterii cheltuielilor operationale intr-un ritm mai rapid decat vanzarile, dar si deprecierii excesive a monedei nationale fata de euro catre sfarsitul anului 2007, generand astfel o pierdere financiara (din inregistrarea diferentelor de curs valutar la datoriile exprimate in euro). Aceasta in conditiile in care in anul 2006 s-a inregistrat profit financiar generat de aprecierea monedei nationale comparativ cu euro", a declarat Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 296 de milioane de euro, in crestere cu 28% fata de anul precedent si si-a bugetat pentru 2008 afaceri de 350-360 mil. euro. Veniturile Holcim Romania au avansat anul trecut cu 18%, la 1,03 mld. lei (308 mil. euro), in timp ce cheltuielile companiei s-au majorat cu 34%, la 895,7 mil. lei (268,4 mil. euro).
Holcim Romania a bugetat in acest an investitii de 135 mil. euro pentru modernizarea unitatilor de productie, construirea de noi statii si extinderea flotei de camioane.
Compania va finaliza anul acesta o investitie de 185 mil. euro in majorarea capacitatii de productie a fabricii de la Campulung si va deveni cel mai important furnizor de ciment pentru piata Capitalei, avand in vedere ca este cea mai apropiata fabrica de Bucuresti. In 2007, Holcim a derulat investitii de 123 mil. euro pentru modernizarea tehnologiei de productie, protectia mediului, dezvoltarea afacerii, proiecte sociale si de resurse umane.
Printre proiectele realizate in 2007 se numara continuarea modernizarii fabricii de ciment din Campulung Muscel, judetul Arges, lansarea statiei ecologice de betoane din Bucuresti - Pantelimon si a statiei de agregate din Gligoresti, judetul Cluj.
Holcim este unul din cei mai importanti furnizori de ciment, agregate , betoane si asfalt, incluzand serviciile aferente. In Romania, grupul detine trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate.
Consumul de ciment a ajuns anul trecut la 450 de kilograme/ cap de locuitor, nivel similar cu cel din Ungaria sau Cehia.
Piata cimentului a crescut anual cu circa 2 mil. tone si va ajunge anul acesta la circa 12 mil. tone, respectiv un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO