Companii

Ina Schaeffler a investit påna acum 90 de milioane de euro si mai are inca pe atåta

24.05.2005, 19:17 74

Compania germana Ina Schaeffler, specializata in productia de rulmenti, a ajuns la jumatatea celei de-a doua etape a investitiei derulate la Brasov, proiect ce totalizeaza aproximativ 180 de milioane de euro.

a??In momentul de fata, am finalizat imobilul aferent celei de-a doua unitati de productie a companiei, urmånd sa incepem implementarea liniilor de productie. Påna in prezent, investitia se ridica la circa 90 de milioane de euroa??, a declarat Alexandru Blemovici, seful operatiunilor Ina Schaeffler in Romånia.

In luna octombrie a anului trecut, Ina a inaugurat prima unitate de productie de la Brasov. Suprafata construita totala a proiectului derulat de Ina Schaeffler ar urma sa depaseasca 50.000 de metri patrati, iar numarul de angajati, la capacitate maxima, ar urma sa depaseasca 3.000. Inainte de a investi in propriile capacitati de productie, Ina a inchiriat mai multe hale in cadrul Uzinei Tractorul Brasov.

Proiectul ce a fost demarat la jumatatea anului 2003 are termen de finalizare toamna anului 2007, fiind structurat in 3 etape. Cele trei faze ale proiectului au o valoare aproximativ egala din punctul de vedere al investitiilor efectuate.

a??Cifra de afaceri a companiei pe 2004 nu este relevanta pentru operatiunile de pe piata romåneasca, cele doua luni in care a functionat prima unitate a companiei fiind considerate un exercitiu. Obiectivul principal pentru anul in curs este finalizarea celei de-a doua etape a proiectuluia??, a afirmat Blemovici.

La momentul demararii proiectului, Jurgen Geissinger, presedintele consiliului de administratie al Ina Shaeffler, preciza ca cifra de afaceri anuala a companiei va fi de aproximativ 50 de milioane de euro, la sfårsitul ultimei etape a investitiei.

Productia se va axa pe componente de tehnica liniara pentru industria de masini-unelte si de cutii de viteze si elemente de motor pentru industria auto.

a??Decizia de a nu produce rulmenti in Romånia este motivata de capacitatile de productie deja existente pe care Ina Schaeffler le are pe plan mondiala??, a mai sustinut Blemovici.

Intreaga productie realizata la Brasov va fi destinata in prima faza anumitor piete externe unde se regasesc clientii de grup ai companiei, aceasta fiind politica dusa la nivel central, a mai spus acesta. Cu toate acestea, nu este exclusa o schimbare pe termen lung a destinatiilor finale ale productiei Ina Schaeffler din Romånia.

La nivel mondial, grupul Schaeffler, din care face parte compania Ina, are peste 58.000 de angajati, realizånd vånzari totale de 7,2 miliarde de euro in 2004. Din acelasi grup industrial, care este unul dintre principalii furnizori ai industriei componentelor auto din intreaga lume, mai fac parte si companiile Fag si Luk. Fag este producator de rulmenti pentru industria automobilelor, iar Luk produce sisteme de ambreiaj sau pompe pentru motoare.

Ina Schaeffler a fost fondata in 1946, fiind o afacere de familie. In momentul de fata, Ina are capacitati de productie in 36 de state, dintre care 14 doar in Germania. Obiec-tivul grupului pentru facilitatile din Europa vizeaza obtinerea unui grad inalt de integrare pe verticala a productiei, precum si timpi lungi de utilizare a utilajelor.

In ultimii ani, Romånia a atras, datorita fortei de munca ieftine si calificarii bune a personalului, un numar ridicat de producatori de piese si componente auto din vest. Aproape 20 de companii europene, americane si japoneze au investit påna in prezent peste 500 de milioane de euro in deschiderea de filiale sau sectii de productie in Romånia.

Printre acestea se numara Lisa Draxelmeyer, Valeo, BOS Automotive, Sumitomo, Leoni sau grupul Ruwel.

O mare parte din aceste companii sunt furnizori consacrati ai grupului francez Renault, decizia de a investi in capacitati de productie in Romånia fiind motivata de preluarea uzinelor Dacia de catre grupul francez.

Pe piata romåneasca sunt prezenti principalii producatori de rulmenti din lume, companiile Koyo din Japonia, Timken din Statele Unite sau compania franceza SNR avånd investitii in unitati de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO