Companii

Industria farmaceutica va fi afectata de recesiune

30.01.2003, 00:00 19

Vanzarile si castigurile medii ale companiilor farmaceutice vor creste moderat in urmatorii cativa ani, pana la noi investitii masive in tehnologie de varf, care vor permite dezvoltarea de medicamente revolutionare, a declarat un veteran al industriei farmaceutice, directorul executiv al societatii AstraZeneca Plc, Tom McKillop, care este si lider al Asociatiei Europene a producatorilor de medicamente.

Un nou val de fuziuni si achizitii
El prognozeaza, de asemenea, un nou val de fuziuni si achizitii in acest sector, daca furnizorii de servicii medicale vor continua sa faca presiuni pentru scaderea preturilor medicamentelor, relateaza Reuters.
Ritmul cresterii vanzarilor mondiale de medicamente a scazut cu circa sapte procente, in conditiile in care nu au mai fost lansate noi produse, iar medicamentele generice au inlocuit numeroase produse care au pierdut protectia licentei, a subliniat McKillop, adaugand ca aceasta tendinta se va mentine si in anii urmatori.
"In mod clar va fi o crestere mai lenta", a declarat el cu ocazia Forumului economic de la Davos. "Vom remarca o reducere a volumului vanzarilor. Multi ar spune, si cred ca fac parte dintre acestia, ca o crestere cu 7,5-8% din volumul vanzarilor va fi maximul la nivel mondial", a afirmat el.
"In loc de cresteri cu doua cifre ale vanzarilor sau cresteri ale castigurilor cu 14-15 procente, ca pana acum, cred ca vom avea cu cateva puncte procentuale mai putin in viitorii ani", a estimat McKillop.
Cat despre efectele acestei situatii asupra companiilor, McKillop sustine ca se vor accentua discrepantele dintre firmele care au un flux relativ stabil de produse noi si cele care nu-si pot permite acest lucru.
"Companiile care nu vor avea un flux de produse noi, diferentiate vor fi afectate foarte puternic" de perioada care va urma, sustine directorul AstraZeneca.

Dupa euforie, mahmureala
Directorul AstraZeneca apreciaza ca toata aceasta conjunctura dificila se datoreaza, pe de o parte, factorilor demografici - populatie imbatranita, consumatoare de medicamente, dar care pune o serie de constrangeri financiare pe termen scurt asupra guvernelor. Pe de alta parte, intreaga industrie farmaceutica sufera de "mahmureala" dupa euforia care a urmat descifrarii genomului uman, anunt pe care multi l-au interpretat drept inceputul unei noi epoci a medicamentelor "magice".




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO