Companii

Inflatia a infrant jumatate din fondurile mutuale, iar dobanzile trei sferturi

22.07.2003, 00:00 22

Doar zece din cele 21 de fonduri mutuale membre ale Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) au reusit in prima jumatate a anului sa tina pasul sau sa depaseasca inflatia, a carei valoare pe aceasta perioada a fost de 5,7%. Iar din acestea, doar cinci au avut peste 7-8%, adica dobanda medie care ar fi putut obtinuta de la banci. Dintre celelalte, nu mai putin de patru au adus investitorilor pierderi, chiar in termeni nominali.
Desi nu au inregistrat un randament similar cu cel de anul trecut, scaderea dobanzilor de pe piata monatara face ca unele fondurile care investesc in actiuni sa se mentina pe primele locuri ale clasamentului dupa castigul adus investitorilor. Cresterea cotatiilor de la Bursa inregistarta luna trecuta, dupa o perioada mai lunga de evolutii nefavorabile si incasarea unei parti a dividendelor de la companii au facut ca fondurile care investerc in actiuni sa inregisteze castiguri mai mari fata de cele aduse de alte fonduri de la inceputul anului. Valoarea tilutrilor Napoca  a urcat luna trecuta cu 8,4%, in timp ce investitorii la fondului Intercapital au castigat 5,2%. In primul trimestru, cel mai mare castig dintre fondurile mutuale a fost adus de Napoca, cu 15%, in timp ce Intercapital se alfa pe locul al cincilea, cu un castig de 7,9%.
Detinerile de actiuni ale celor doua fonduri cu investitii sunt destul de diferite. La inceputul lunii iulie, cea mai mare pundere in actiunile detinute de Napoca le aveau Impact Bucuresti, Santierul Naval Orsova si Banca Transilvania, in timp ce in cazul fondului Intercapital, cea mai mare valoare o aveau plasamentele in actiuni International Leasing, Turbomecanica si SIF Transilvania.
Una din cele mai mari cresteri ale numarului de investitori a fost inregistrata  in ultima perioada de Fondul pentru Comert Exterior (FCEx). Activul acestuia a ajuns la finalul lunii trecute la peste 57 miliarde de lei, cu 10 miliarde de lei mai mult ata de finalul lunii mai. “Cresterea activului se datoreaza in principal atragerii unor investitori, persoane fizice si juridice, care au plasat sume importante in fond,” a explicat Andrei Negulescu, directorul de marketing si comunicare al societatii de administrare. FCEx este singurul fond administrat de Societatea de Administrare a investitiilor Romano-Americana si este cel de-al patrulea fond mutual ca marime de pe piata romaneasca. FCEx are o cota de piata de aproape 7%. In primele sase luni ale anului, fondul a adus investitorilor un castig de 7,1%, in conditiile in care toate plasamentele fondului sunt reprezentate de instrumentele cu venit fix: titluri de stat, depozite bancare si obligatiuni municipale.
Cel mai mare fond de pe piata romaneasca ramane Simfonia 1, care inregistra la finalul lunii trecute un activ net de 420 miliarde de lei, in scadere cu 2% fata de luna precedenta. Performantele fondului de la inceputul anului sunt comparabile cu rata inflatiei: crestere de 5,6% in primul semestrru. Fondul a anuntat luna trecuta ca a renuntat la comisioanele de rascumparare, fapt care, alaturi de riscul foarte scazut al plasamentelor, practuic in exclusivitate  in titluri de stat, ar putea atrage noi investitori.
Analisii prevad pentru urmatoarele luni o perioada de variatii reduse pentru titlurile fondurilor de actiuni datorita scaderii activitatii bursiere si a tendintei de stationare a cotatiilor de pe piata. In privinta fondurilor monetare este de asteptat condinuarea cresterii in ritmul inergistrat de la inceputul anului, avand in vedere tendinta de stationare a dobanzilor de pe piata interbancara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO