Companii

Infrastructura pentru evenimente în hotelurile de cinci stele ale Capitalei: 80 de săli aduc anual încasări de 30-40 mil. Euro

Infrastructura pentru evenimente în hotelurile de cinci stele ale Capitalei: 80 de săli aduc anual încasări de 30-40 mil. Euro

Autor: Mirabela Tiron

25.02.2012, 19:26 1241

În hotelurile de cinci stele din Capitală sunt 80 de săli de evenimente, cu o capacitate totală de 12.000 de persoane, cele mai multe dintre săli fiind renovate în ultimii trei ani în urma unor investiţii de sute de mii de euro, potrivit unei analize a ZF.

Încasările din organizarea de evenimente şi servicii de catering s-ar putea ridica la 30-40 de milioane de euro anual, potrivit calculelor ZF ce iau în considerare afacerile hotelurilor de cinci stele de aproape 90-100 de milioane de euro şi o contribuţie medie de 40% a acestui segment în total afaceri.

Aproape 12.000 de persoane pot intra în total în sălile din hotelurile de lux ale Capitalei, care totalizează 10.700 mp (cât un hipermarket), iar un eveniment de o zi cu 400 de invitaţi poate aduce încasări de 14.000 de euro. Sălile de conferinţă din hoteluri reprezintă instrumente de vânzare a celorlalte servicii oferite de hotel, respectiv cazare, restaurant, servicii personale.

O parte din cei care organizează evenimente în sălile din hoteluri cumpără şi serviciul de cazare, în condiţiile în care 80% dintre clienţii hotelurilor de cinci stele vin în interes de business.

Sonia Năstase, directorul general al hotelului de cinci stele Howard Johnson din Capitală, susţine că cererea pentru evenimente este mare, aproape 45% din veniturile hotelului provin din organizarea de evenimente şi food & beverage (mâncare şi băutură). Având în vedere competiţia puternică, hotelierii trebuie să prezinte cea mai atractivă ofertă.

"Am tot schimbat aparatura tehnică şi designul sălilor de evenimente pentru a oferi toate facilităţile celor care închiriază sălile pentru evenimente", a declarat Sonia Năstase.

Hotelul Howard Johnson are nouă săli de evenimente cu o capacitate cuprinsă între 10 şi 350 de locuri. Cea mai mare sală de evenimente este Platinum cu o suprafaţă de 293 metri pătraţi şi care poate adăposti până la 300 de persoane (aranjată tip teatru), potrivit datelor de pe site-ul hotelului.Cele nouă săli de evenimente au o suprafaţă totală de 1.490 de metri pătraţi.

Preţul depinde de pachetul total de servicii comandate, capacitatea spaţiului de primire, nivelul dotărilor tehnice din sală şi perioada aleasă pentru eveniment.

O sală de conferinţe cu o capacitate de 400 de locuri într-un hotel de cinci stele din Capitală poate avea un tarif de închiriere de peste 3.000 de euro pe zi. Dacă se adaugă şi serviciile de catering şi echipamentele tehnice necesare, atunci costul creşte cu alte câteva mii de euro.

"Pentru conferinţele clasice de opt ore pe zi, care includ două pauze de cafea, prânzul şi dotările sălii, avem un pachet de 160 de lei de persoană în weekend, iar în timpul săptămânii de 120 de lei de persoană pentru a stimula cererea", a declarat Adrian Adam, directorul de vânzări al hotelului de cinci stele Radisson Blu, care are 12 săli de evenimente.

Astfel, la un eveniment de 400 de persoane, încasările hotelului se ridică la 64.000 de lei (14.800 euro).

Patrick Andersen, vicepreşedinte executiv al companiei de travel management Carlson Wagonlit Travel (CWT) pe ţările nordice şi Europa de Est, susţinea anul trecut că Bucureştiul dispune de infrastructura necesară pentru organizarea de conferinţe sau alte evenimente corporate, însă preţurile la cazare şi închiriere ale sălilor sunt mai mari comparativ cu alte capitale din regiune.

Aproape 3.600 de camere sunt în hoteluri de cinci stele, dotate şi cu centre de conferinţe Hotel Intercontinental are opt săli de conferinţă, patru birouri pentru întâlniri şi restaurantul Modigliani pe care îl mai închiriază pentru evenimente.

"Nu s-au construit spaţii noi, ci doar s-au transformat unele spaţii în săli de evenimente.Cum a fost cu restaurantul Balada pe care l-am transformat în sala de evenimente Fortuna. Aproape 35% din veniturile totale ale hotelului sunt generate de sălile de evenimente şi serviciile de catering", a declarat Dana Chiriac, directorul de relaţii publice al hotelului.

Deşi pe piaţa de cinci stele nu au apărut în ultimii ani săli de evenimente construite de la zero, cele mai noi fiind cele livrate de hotelul Radisson Blu (deschis în 2008), multe dintre aceste săli au fost modernizate.

În 2009 Intercontinental a investit 10 milioane de euro în renovarea etajului 21, pe care s-au dezvoltat sala Fortuna, sala Hora şi Club Intercontinental prin transformarea altor spaţii. Mai mult, anul trecut, cele 12 săli de conferinţe ale hotelului Crowne Plaza au fost modernizate în cadrul unui proiect în care au fost renovate şi recepţia, lobby-ul, restaurantul principal La Brasserie, s-au deschis două noi restaurante, La Veranda şi Fine Dining, o investiţie totală de 3,5 mil. euro.

Şi hotelul de cinci stele JW Marriott din Capitală, care operează 402 camere, va moderniza sala de conferinţe Constanţa şi alte zece săli mici de conferinţe de la etajul unu, o investiţie totală de 780.000 de euro ce se va finaliza în martie anul acesta. Această iniţiativă vine după ce în 2010 a fost renovată cea mai mare sală de evenimente Grand Ballroom şi spaţiul Vienna Cafe, în urma unei investiţii de 1,2 mil. euro.

Hotelurile boutique precum Carol Parc sau Casa Capşa organizează evenimente în restaurantele pe care le au sau în alte spaţii.

Date oficiale cu privire la numărul de evenimente, conferinţe organizate anul trecut în sălile de evenimente din hoteluri nu există. În ceea ce priveşte capacitatea disponibilă în sălile de evenimente, Palatul Parlamentului, clădire construită în perioada comunistă, poate găzdui până la 1.500 de persoane, oferind cea mai complexă infrastructură pentru evenimente.Preţul de închiriere al unei săli se ridică la 6.000-7.000 de euro. Spre comparaţie, Sala Tronului dinMuzeul Naţional de Artă al României se poate închiria cu 10.000 de euro pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO