Companii

ING a intermediat 30% din rulajul RASDAQ

08.02.2006, 21:09 15

Interesul investitorilor pentru Bursa Electronica RASDAQ a scazut in ultimele luni, dupa ce o serie de emitenti au fost transferati pe Bursa, in timp ce altii au intrat pur si simplu in anonimat. Interesul tot mai redus pentru companiile de pe RASDAQ este evidentiat si de topul brokerilor pe luna ianuarie, unde rulajele societatilor de brokeraj sunt modeste.

Ordinea in clasamentul brokerilor este data din nou de tranzactiile mari. Primul loc in topul lunii ianuarie a fost ocupat de ING Securities, societatea de brokeraj a ING Bank, care a realizat un rulaj de 5,75 mil. euro, care i-a adus o cota de piata de aproape 30%.

ING Securities a intermediat oferta publica de cumparare desfasurata de Alro Slatina pentru un pachet de 32% din actiunile Alum Tulcea, care s-a finalizat in ianuarie. In urma acestei oferte, Alro a achizitionat circa 24,9% din actiunile Alum, platind pentru acestea circa 2,5 milioane de euro. SIF Banat-Crisana a vandut cu aceasta ocazie pachetul de 24,1% din actiunile producatorului de alumina.

Pozitia a doua a revenit societatii de brokeraj Unicapital, cu un rulaj de 2,8 milioane de euro. Conform informatiilor existente in piata, Unicapital a intermediat tranzactia prin care Metanef a vandut un pachet de 40% din actiunile societatii Grivita Bucuresti, tranzactie care s-a ridicat la 2,66 milioane de euro.

Exceptand ING si Unicapital, doar Carpatica Invest, societatea de brokeraj a Bancii Carpatica din Sibiu, a reusit sa realizeze un rulaj de peste un milion de euro luna trecuta, ocupand pozitia a treia.

Urmatoarele locuri au revenit, in ordine, societatilor de brokeraj Swiss Capital, SSIF Broker Cluj si BRD Securities.

In afara de oferta publica Alum si de tranzactia cu Grivita, transferuri mai importante s-au realizat in ianuarie si cu titlurile companiei de asigurari Asirom, unde fondul de investitii american QVT Fund a cumparat masiv in ultima perioada, fiind raportat ca actionar minoritar. Companiile de asigurari sunt de altfel printre putinele de pe RASDAQ care mai fac obiectul unor tranzactii importante, ieri avand loc o tranzactie de peste 1 mil. euro si pe ARDAF.

Valoarea totala a tranzactiilor intermediate de primii zece brokeri din top a fost in prima luna a acestui an de circa 13,9 milioane de euro, adica rulajul mediu al unei singure sedinte de tranzactionare la Bursa. Comparativ cu luna ianuarie a lui 2005, rulajul total al primilor zece brokeri a scazut de peste 3 ori.

Principala cauza a scaderii valorii tranzactiilor o reprezinta transferul Biofarm si Socep pe Bursa, avand in vedere ca Biofarm a fost anul trecut una din "vedetele" de pe RASDAQ, actiunile producatorului de medicamente fiind intens tranzactionate.

O alta cauza o reprezinta problemele cu care s-au confruntat producatorii din industria textila. Braiconf Braila si Confectii Vaslui, doi dintre emitentii intens tranzactionati in prima parte a lui 2005, au iesit treptat din atentia investitorilor, inregistrand o lichiditate foarte redusa in ultima parioada. Valoarea totala a tranzactiilor derulate pe RASDAQ in luna ianuarie s-a ridicat la 12,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO