Companii

INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a fost mai mic in iunie comparativ cu mai

INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu...

Autor: Tudor Ionescu

03.08.2018, 10:17 130

Scăderea ca serie brută a fost de 1,0% şi s-a datorat unei reduceri de 3,5% a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, precum şi unei scăderi de 0,6% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun. În paralel însă, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 0,3%.

Scăderea ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 0,1%, fiind generată de o reducere de 2,3% a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate. Simultan, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 1,2%, iar cele de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,0%.

Comparativ cu luna iunie 2017 însă, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 7,0% ca serie brută şi cu 7,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În cazul seriei brute, evoluţia s-a datorat unei creşteri de 8,2% a vânzărilor de produse nealimentare, unei creşteri de 7,4% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, dar şi unei creşteri de 4,8% a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate.

Iar în cazul celei seriei ajustate, evoluţia s-a datorat unei creşteri de 9,1% a vânzărilor de produse nealimentare, unei majorări de 7,1% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, precum şi unei creşteri de 6,1% a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate.

În sfârşit, în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 6,5% ca serie brută şi cu 7,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Evoluţia seriei brute a fost generată de o creştere de 7,4% a vânzărilor de produse nealimentare, a uneia de 7% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, şi de o creştere de 4,4% a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate.

Iar evoluţia seriei ajustate a fost cauzată de o creştere de 8,9% a vânzărilor de produse nealimentare, unei majorări de 7,4% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, dar şi uneia de 5,3% a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO