Companii

Integrarea in UE a dus piata aeriana la 110 milioane de euro in patru luni

Integrarea in UE a dus piata aeriana la 110 milioane de euro in patru luni

Alaturi de Finnnair vor mai decola de pe aeroporturile romanesti Cyprus Airways, Delta sau Bulgaria Air

23.05.2007, 12:19 25

Piata aeriana de curse regulate a ajuns la 110 mil. euro in primele patru luni ale anului, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din lume, potrivit IATA (International Air Transport Association) Romania.
"Observ mentinerea tendintei de crestere in acelasi ritm cu cel inregistrat anul trecut. Statisticile IATA prevad ca piata romaneasca de transport aerian va avea cea mai rapida crestere din Europa in 2007, situandu-se astfel in primele sase piete in crestere din lume. In general, asteptam mentinerea ritmului de crestere pana la sfarsitul anului", a spus Anca Apahidean, country manager IATA pe Romania si Moldova.
Anul acesta se asteapta vanzari de bilete de avion in valoare de peste 360 de milioane de euro, in conditiile in care anul trecut s-au vandut prin sistemul BSP bilete in valoare de 305 milioane de euro.
Astfel, valoarea vanzarilor a crescut cu peste 20% in ultimul an si se asteapta aceeasi crestere pentru anul in curs. Totodata, in Romania se asteapta in acest an o crestere a numarului de pasageri de 8,4%, pana la peste 3,8 milioane de pasageri, potrivit estimarilor IATA, care nu includ si companiile low-cost.
Cresterea traficului aerienan international in primele trei luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de 7%, potrivit IATA, cresterea estimata pe tot anul fiind de 5,5%.
IATA contorizeaza vanzarile de bilete prin sistemul BSP (Billing Settlement Plan), care faciliteaza vanzarea, raportarea si decontarea biletelor de avion ale agentilor acreditati IATA. Peste 80% din vanzarile de bilete ale liniilor aeriene se fac prin agenti de turism acreditati IATA si prin acest sistem BSP.
In acelasi timp, in luna aprilie 70% din totalul biletelor emise in Romania erau bilete electronice, in conditiile in care la sfarsitul lunii ianuarie procentul era de 47%. Targetul IATA este ca pana la sfarsitul acestui an toate biletele de hartie sa fie inlocuite cu cele electronice.
In Romania opereaza in prezent 25 de linii aeriene membre IATA, printre care se numara Austrian Airlines, British Airways, KLM, Swiss, Delta Air Lines, Lufthansa, TAROM sau Carpatair.
Numarul companiilor aeriene interesate de piata locala este in crestere, in medie cu 7 linii aeriene pe an. In acest an un numar remarcabil de companii aeriene de cursa regulata au intrat sau si-au anuntat intrarea pe piata din Romania.
"Cyprus Airways chiar pe 14 mai a inaugurat primul zbor catre Larnaca, Finnair catre Helsinki a inceput zborurile la sfarsitul lui martie, Iberia de asemenea are zboruri directe catre Madrid, Delta va inaugura primul zbor catre New York pe 6 iunie, iar in curand vom zbura catre Sofia cu Bulgaria Air", a spus Apahidean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO